Upalne dni potrafią uniemożliwić utrzymanie lodówki w temperaturze pokojowej i spowodować, że chęć gotowania sięga zera. Każda sekunda, w której włączony jest piekarnik lub gotuje się woda, zdaje się potęgować dyskomfort i utrudniać marzenia o byciu domowym kucharzem. Są dwie rzeczy, które możesz zrobić, jeśli czujesz to samo. Te 5 łatwych letnich przepisów jest proste, lekkie i pyszne. Możesz też zrobić drugi krok, wyszukać na Dietly catering dietetyczny i zrobić sobie przerwę od kuchni na kilka dni lub tygodni. Możesz dowiedzieć się, które diety pudełkowe mają najwyższe oceny i które z nich są w tej chwili w sprzedaży.
Prosty letni deser z truskawkami i rabarbarem
Przepis na 1 porcję: 265,9kcal, 22g białka, 6g tłuszczu, 29g węglowodanów, 4,8g błonnika
- Skyr Jogurt islandzki 150g (1 x Pack)
- Truskawki - 70 g (1 x garść)
- Rabarbar - 55 g (0,5 x Kawałek).
- Ksylitol - 14 g (2x Teaspoons)
- Herbatniki - 10 g (2 x Kawałek)
- Migdały w płatkach - 10g (1 x Łyżka).
- Mięta (świeża) - 1g (1x Łyżka).
- Ekstrakt waniliowy (bez alkoholu), 1 g (0,3x Łyżeczka).
- Cynamon - 1g (0,2 x Teaspoon).
Przepis pochodzi z naszego darmowego e-booka, który zawiera 7-dniowy jadłospis odchudzający. Pobierz dietę
Przepis na lato:
- Rabarbar pokroić na kawałki o długości około 2 cm. Przełóż do małego rondelka, posyp połową ksylitolu i cynamonem. Dodaj ekstrakt z wanilii. Dodaj do rondla wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż rabarbar stanie się miękki.
- Wymieszaj jogurt z ksylitolem.
- W misce układać warstwowo biszkopty pokrojone w kostkę. Na wierzchu wylać ciepły rabarbar. Na wierzch dodać jogurt. Udekorować truskawkami.
Kulki a'la Rafaello - Prosty przepis na lato.
Z tego przepisu powstaje około 25 kulek. W jednej kulce znajdziesz 90 kcal, 1 g białka, 1,4 g tłuszczu, 7g tłuszczu, 5,2g węglowodanów i 1,3 g błonnika.
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 filiżanka wiórków kokosowych
- 4 kostki białej czekolady
- 100g kaszy z prosa (masa przed ugotowaniem)
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- 3/4 filiżanki migdałów
- Kilka kropli ekstraktu z wanilii
Przepis na lato
- Daktyle i migdały umieść w osobnych szklankach. Zalej je wodą i pozostaw na 30 minut lub dłużej.
- Opłucz ziarna prosa pod bieżącą wodą. Umieść je w rondlu i dodaj mleko kokosowe. Gotuj do miękkości, około 15-20 minut. Możesz dodać trochę wody. Pod koniec dodaj posiekaną czekoladę i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści.
- Pozwól semolinie ostygnąć. Następnie wymieszaj 3/4 szklanki wiórków kokosowych z daktylami.
- Wmieszaj 1/2 szklanki odsączonych migdałów.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać wody, mocząc daktyle.
- Po 15 minutach odstawić masę na bok i uformować z niej małe kulki. W każdej kulce dodać odsączony z wody migdał.
- Następnie obtocz kulki w wiórkach kokosowych.
Spaghetti z sosem z pieczonej papryki, nerkowców i masła
Przepis na 2 porcje Jedna porcja zawiera 461,5 kcal, 17 gramów białka, 18,4 gramów tłuszczu, 56,9 gramów węglowodanów, 5,7 gramów błonnika.
- 2 czerwone papryki
- 40 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki parmezanu lub grana padano
- 2 garście rukoli
- Sól i pieprz
- 125 g makaronu spaghetti
Przepis na lato:
- Orzechy zalać wodą i odstawić na co najmniej godzinę.
- W naczyniu żaroodpornym rozsmarować oliwę z oliwek i na środku ułożyć przepołowione papryki.
- Piecz papryki przez ok. 40-60 minut w temperaturze 200°C, od czasu do czasu obracając warzywa.
- Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować makaron.
- Po upieczeniu papryki wyjmij ją z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć przed obraniem skóry.
- Papryki wymieszać z olejem, oliwą, solą i pieprzem.
- Makaron podawać z sosem powstałym z papryki i posypać parmezanem.
Wegańska owsianka do kawy - Prosty przepis na lato
1 porcja zawiera 358 kcal, 12,9g białka, 7,5g tłuszczu, 54,1g węglowodanów.
- Napój sojowy bez cukru 200ml
- banan 1 sztuka
- Malina 1 mała garść
- 100ml kawy bez cukru
- Płatki owsiane 4 łyżki
- kakao 1/2 łyżki
- 2 łyżeczki erytrolu
Jak przygotować - Prosty przepis na lato
- W garnku umieścić mleko i kawę.
- Do rondelka dodać płatki owsiane i erytrol. Gotować przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy płatki ostygną, pokrój banana w plasterki i dodaj do owsianki.
- Gotową owsiankę posypać kakao i malinami.
Prosty przepis na spaghetti z wędzonym tofu i jarmużem.
Przepis na 1 porcję: 545 kcal. 25,1 g Białko. 24,7 g Tłuszcz. 47,4 G Węglowodany.
- pomidorki koktajlowe 10 szt.
- 1/2 opakowania wędzonego tofu
- jarmuż 4 garście
- Pełnoziarnisty makaron spaghetti 50g
- cytryna 1/2 szt.
- Zielone pesto 1 łyżka
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryka chili 1/2 sztuki
- Oliwa z oliwek 1/2 łyżki
Ten przepis pochodzi z darmowego menu na 21 dni diety Sirtfood. Pobierz kompletne menu!
Jak przygotować - Prosty przepis na lato
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem ułożyć jarmuż na dolnej części sitka. Zalać go wodą z makaronu, aż zmięknie.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekane chili i czosnek. Dodać tofu, pomidory i pesto. Wymieszać.
- Na koniec dodać makaron z jarmużem i chwilę podsmażyć.
- Do skropienia całości użyj soku z cytryny.