Letnie weekendy to świetny czas, aby cieszyć się świeżym powietrzem i organizować przyjęcia z grillem. Zaplanowanie posiłku, który zaspokoi Twoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne może być trudne, jeśli korzystasz z cateringu dietetycznego. Gotowe produkty, takie jak kiełbaski, szaszłyki z bekonu i ser pleśniowy, są często wysokokaloryczne i zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Zebraliśmy kilka zdrowych przepisów na grilla, aby Cię zainspirować. Te przepisy są wykonane z chudych mięs, ryb, warzyw i ciekawych kombinacji smaków. Są również bardzo łatwe w przygotowaniu, więc zachęcamy wszystkich do wypróbowania ich na następnym grillu!
Grillowane szaszłyki z kurczaka z ananasem i sezamem
Przepis na 2 porcje (250 kcal, 25g białka, 11g tłuszczu, 14g węglowodanów)
- 200g piersi z kurczaka
- 2 plastry ananasa (około150 g)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka 1 łyżka.
- 1,5 łyżki nasion sezamu
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: mielony imbir, słodka papryka
Sposób przygotowania: Grillowany Przepis.
1. Posiekaj kurczaka i wymieszaj w misce z olejem. Wstaw do lodówki na co najwyżej 30 minut.
2. Pokrój ananasa na kawałki o wielkości zbliżonej do mięsa.
3. Patyczkiem do szaszłyków nabijaj na przemian kawałki kurczaka i ananasa.
4. Grilluj na tacce lub bezpośrednio na grillu elektrycznym.
Grillowany łosoś z miodem, czosnkowymi szparagami i sosem jogurtowym
Przepis na 2 porcje
1 porcja: 300 kcal; 24 g białka; 18 g tłuszczu; 10 g węglowodanów
- 6 sztuk szparagów
- 200g świeżego łososia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z cytryny
- 6 łyżek stołowych jogurtu greckiego light (ok. 120g)
- Przyprawy do ryby: Sól, pieprz
- Przyprawy do sosu to sól, pieprz, zioła prowansalskie lub rozmaryn i pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania: Grillowany Przepis.
1. Pokrój łososia na dwa kawałki, następnie posyp solą i pieprzem. 2. Każdy kawałek natrzyj połową rozgniecionego ząbka czosnku. Zawinąć każdy kawałek w folię aluminiową
2. Szparagi zalać wrzątkiem. Pozostawić na 2 minuty. Natrzyj szparagi oliwą, miodem, solą i połową rozgniecionego ząbka czosnku. Ułożyć na tacce do grillowania.
3. Przez około 15 minut grilluj łososia i szparagi. W tym czasie wymieszać jogurt z przyprawami (sól i pieprz, zioła prowansalskie lub rozmaryn), pieprz ziołowy, imbir granulowany, czosnek).
4. Wyjmij foliowe zawijasy z łososia, skrop go sokiem z cytryny i podawaj ze szparagami i sosem.
Sałatka z grillowaną brzoskwinią, serem burrata i grillowanym przepisem
Przepis na 2 porcje
(1) Porcja: 400 kcal, 10g białka, 35g tłuszczu, 11g węglowodanów
- 2 brzoskwinie
- 100g sera burrata
- 2 garście rukoli
- 20 g orzechów makadamia
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Grillowane Przepis.
1. Pokrój brzoskwinie na połówki. Umieść na tacce do grillowania. Skropić pół łyżeczki oliwy z oliwek po wierzchu. Grillować przez około 5-10 minut.
2. Na talerzu rozłóż rukolę i pokrojony w plastry ser burrata. Całość skropić oliwą z oliwek i dodać grillowane brzoskwinie.
Grillowane bataty z serem twarogowym
Przepis na 2 porcje
(1 porcja: 250 kcal; 18,5 g białka; 4 g tłuszczu; 30 g węglowodanów
- 300 g batatów
- 150g twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
- Suszony rozmaryn
Sposób przygotowania: Grillowane Przepis.
1. Pokrój bataty na 2 do 4 części. (Można wydrążyć wgłębienia, aby zrobić twarożek. Grilluj do momentu, aż zmiękną.
2. Wymieszać twaróg z jogurtem, solą i pieprzem.
3. Upieczone bataty można odwinąć z folii i przełożyć na talerz. Udekorować twarogiem.
Grillowany bakłażan z serem Feta i pomidorami.
Przepis na 1 porcję
1 porcja: 200 kcal; 11 g białka; 13 g tłuszczu; 8,5 g węglowodanów
- 0,5 bakłażana
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, suszony tymianek
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 garść rukoli
- 50 g sera Feta
Sposób przygotowania: Grillowany Przepis.
1. Pokrój bakłażana w cienkie plasterki. 2. Posyp solą bakłażana i pozwól mu odpocząć przez 30-40 minut.
2. Po tym czasie opłucz plastry i osusz je z wody. Ułóż plastry na tacce do grillowania i posmaruj oliwą z oliwek, zmiażdżonym czosnkiem, solą i tymiankiem. Odstawić na 10 minut. Grilluj po obu stronach z pomidorkami cherry.
3. Rozłóż rukolę na talerzu. Ułożyć pomidorki, bakłażany i posypać serem Feta.