Masz już dość zimna i długich nocy? Mamy coś, co pozwoli Ci zapomnieć o zimowym chłodzie. Proste, smaczne i bez dodatku cukru - takie właśnie są stworzone przez nas w tym artykule - przepisy na zimowe desery. Te owoce świetnie nadają się na przekąski po pracy. Zadbaliśmy również o to, aby każdy przepis zawierał dodatkowe źródła błonnika pokarmowego, który pomaga kontrolować apetyt. Zimowe desery można wzbogacić o mąkę pełnoziarnistą, mak, otręby, orzechy i płatki owsiane. Możesz również spróbować cateringu dietetycznego, aby cieszyć się pysznymi, zdrowymi deserami każdego dnia.

Zawartość:

  • Jabłecznik bez cukru można sparować z mąką pełnoziarnistą
  • Fit makowiec bez cukru
  • Pieczone gruszki z malinami i skyrootem
  • Deser pomarańczowy z czekoladą

Cydr jabłkowy bez cukru można sparować z mąką pełnoziarnistą

To jest przepis, o którym każdy, komu podasz kawałek tego ciasta, będzie chciał wiedzieć. To ciasto jest przepyszne! Wspaniale pachnie, chrupie i rozpływa się w ustach. Nie zawiera cukru, jest zrobione z mąki pszennej i ma pyszną kruszonkę!

Ten przepis jest na okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 cm.

Ciasto będzie pokrojone na około 10 kawałków. Każdy kawałek ma 215 kcal, 4,2 g białka, 33 g węglowodanów i 4 g błonnika pokarmowego.

Składniki do wykonania fit jabłecznika

Na spód:

  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 filiżanka płatków owsianych
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu
  • 5 łyżek stołowych ksylitolu
  • Miękkie masło 75g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na farsz jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dla kruszonki

  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 50g masła
  • 4 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania: Fit apple crumble

  1. Połącz wszystkie składniki na kruszonkę. Zagnieść masę w kulę. Przechowywać w lodówce przez 30 minut.
  2. W tym czasie wmieszać płatki owsiane do mąki. Pozostałe składniki wymieszać z ciastem. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Przez 25 minut formować kulę i wstawić do lodówki.
  3. Zetrzyj jabłka na tarce, a następnie dodaj je do garnka. Dodaj cynamon i pozwól im gotować się przez kilka minut. Ostudź jabłka, a następnie wymieszaj z białkiem jajka.
  4. Upiecz ciasto na blasze do pieczenia. Dno patelni wyłóż papierem do pieczenia. Na ciasto posypać masę jabłkową.
  5. Piec w temperaturze 180°C przez 45-50 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złotobrązowy.

Fit makowiec bez cukru

Lubisz świąteczne zapachy, nie tylko w grudniu? Ten makowiec to świetny sposób, by przenieść się do świątecznych chwil o każdej porze roku! Ma niską zawartość cukru, wysoką zawartość błonnika pokarmowego, zawiera sporo wapnia i magnezu. Pięknie pachnie, smakuje i wygląda!

Przepis na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm

Ciasto zostanie pokrojone na 12 kawałków. 1 sztuka zawiera 375 kcal, 12 g białka, 25 g tłuszczu, 27 g węglowodanów, 7 g błonnika.

Makowiec bez cukru - składniki:

Składniki na ciasto.

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 filiżanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 500
  • 5 łyżek stołowych ksylitolu
  • 200g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 3 żółtka

Składniki na masę makową:

  • 200g maku mielonego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki otrębów
  • 3 białka

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąki z ksylitolem, cukrem i masłem. Użyj miksera lub rąk do wymieszania.
  2. Wmieszaj żółtka. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię przed przechowywaniem w lodówce.
  3. Podgrzej mleko w rondelku, dodaj do niego mak, aromat i ksylitol. Gotuj, aż mak wchłonie płyn.
  4. Dodać mak na palnik. Wymieszać miód, rodzynki, posiekane orzechy i otręby.
  5. Białka jaj wymieszać do uzyskania piany. Dodać do ostudzonej masy makowej.
  6. Ciasto podzielić na dwie części i jedną z nich wykorzystać do wyłożenia spodu.
  7. Na warstwie ciasta rozsmarować masę makową. Następnie na wierzchu ułożyć paski ciasta. Powinny one powstać z drugiej porcji ciasta.
  8. Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C (grzanie górne i dolne).

Zapiekane gruszki i maliny ze skwareczkami

To takie proste i piękne! Ten przepis na pieczoną gruszkę jest szybki i łatwy do osiągnięcia efektu WOW. Ten deser jest prosty w wykonaniu i ma rewelacyjny smak. Zacznij od przygotowania składników.

Z tego przepisu powstają 2 porcje. W 1 porcji otrzymasz 370 kcal, 15 gramów białka, 10 gramów tłuszczu, 28g węglowodanów i 7,5g błonnika.

Składniki - pieczone gruszki:

  • 2 gruszki
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • łyżeczka miodu
  • 100 g jogurtu skyr
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g mrożonych malin

Najlepszą metodą przygotowania są gruszki pieczone

  1. Podziel gruszki na pół. Wydrąż środek. Piec przez 20 minut w temperaturze 180° C.
  2. Maliny możesz zamrozić lub przed zamrożeniem podgrzać w mikrofalówce.
  3. Wymieszaj jogurt z miodem
  4. Upieczone gruszki wyjąć z piekarnika i ułożyć na talerzu. Na środku rozsmarować masło orzechowe, a następnie posypać orzechami.
  5. Udekoruj gruszki za pomocą kleksów z jogurtu i zwieńcz rozmrożonymi malinami.

Deser pomarańczowy z czekoladą

Przyjrzyjcie się tym kolorom! Czy Wy również lubicie takie połączenia w deserach? To brzmi jak świetny pomysł do zrobienia na zimowy wieczór. Na przygotowanie będziesz musiała poświęcić tylko kilka chwil. Ten przepis można wykorzystać na deser, śniadanie lub drugie śniadanie. Sprawdzi się o każdej porze dnia.

Z tego przepisu powstają 2 porcje. Jedna porcja zawiera 290 kcal, 15 gramów białka, 8,6 gramów tłuszczu, 39 gramów węglowodanów, 2,5g błonnika.

Składniki na deser czekoladowy:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 100 ml mleka
  • 6 kostek ciemnej czekolady
  • 1 łyżka ksylitolu
  • Szczypta cynamonu
  • Pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 150g naturalnego skyra
  • plasterki pomarańczy do dekoracji

Metoda przygotowania - deser czekoladowy

  1. Do rondelka dodaj mleko.
  2. Po chwili do rondla dodać 4 kostki posiekanej czekolady i cynamon. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zmiksować masę.
  3. Jogurt wymieszać ze skórką pomarańczową i dodać ksylitol.
  4. Masę owsianą przełożyć do dwóch szklanek i polać jogurtem. Wierzch udekorować plasterkiem pomarańczy i 2 posiekanymi lub startymi kostkami czekolady.