Masz już dość zimna i długich nocy? Mamy coś, co pozwoli Ci zapomnieć o zimowym chłodzie. Proste, smaczne i bez dodatku cukru - takie właśnie są stworzone przez nas w tym artykule - przepisy na zimowe desery. Te owoce świetnie nadają się na przekąski po pracy. Zadbaliśmy również o to, aby każdy przepis zawierał dodatkowe źródła błonnika pokarmowego, który pomaga kontrolować apetyt. Zimowe desery można wzbogacić o mąkę pełnoziarnistą, mak, otręby, orzechy i płatki owsiane. Możesz również spróbować cateringu dietetycznego, aby cieszyć się pysznymi, zdrowymi deserami każdego dnia.
Zawartość:
- Jabłecznik bez cukru można sparować z mąką pełnoziarnistą
- Fit makowiec bez cukru
- Pieczone gruszki z malinami i skyrootem
- Deser pomarańczowy z czekoladą
Cydr jabłkowy bez cukru można sparować z mąką pełnoziarnistą
To jest przepis, o którym każdy, komu podasz kawałek tego ciasta, będzie chciał wiedzieć. To ciasto jest przepyszne! Wspaniale pachnie, chrupie i rozpływa się w ustach. Nie zawiera cukru, jest zrobione z mąki pszennej i ma pyszną kruszonkę!
Ten przepis jest na okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 cm.
Ciasto będzie pokrojone na około 10 kawałków. Każdy kawałek ma 215 kcal, 4,2 g białka, 33 g węglowodanów i 4 g błonnika pokarmowego.
Składniki do wykonania fit jabłecznika
Na spód:
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 filiżanka płatków owsianych
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu
- 5 łyżek stołowych ksylitolu
- Miękkie masło 75g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na farsz jabłkowy:
- 1 kg jabłek
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
Dla kruszonki
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 50g masła
- 4 łyżki ksylitolu
Sposób przygotowania: Fit apple crumble
- Połącz wszystkie składniki na kruszonkę. Zagnieść masę w kulę. Przechowywać w lodówce przez 30 minut.
- W tym czasie wmieszać płatki owsiane do mąki. Pozostałe składniki wymieszać z ciastem. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Przez 25 minut formować kulę i wstawić do lodówki.
- Zetrzyj jabłka na tarce, a następnie dodaj je do garnka. Dodaj cynamon i pozwól im gotować się przez kilka minut. Ostudź jabłka, a następnie wymieszaj z białkiem jajka.
- Upiecz ciasto na blasze do pieczenia. Dno patelni wyłóż papierem do pieczenia. Na ciasto posypać masę jabłkową.
- Piec w temperaturze 180°C przez 45-50 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złotobrązowy.
Fit makowiec bez cukru
Lubisz świąteczne zapachy, nie tylko w grudniu? Ten makowiec to świetny sposób, by przenieść się do świątecznych chwil o każdej porze roku! Ma niską zawartość cukru, wysoką zawartość błonnika pokarmowego, zawiera sporo wapnia i magnezu. Pięknie pachnie, smakuje i wygląda!
Przepis na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm
Ciasto zostanie pokrojone na 12 kawałków. 1 sztuka zawiera 375 kcal, 12 g białka, 25 g tłuszczu, 27 g węglowodanów, 7 g błonnika.
Makowiec bez cukru - składniki:
Składniki na ciasto.
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850
- 1 filiżanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 500
- 5 łyżek stołowych ksylitolu
- 200g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 3 żółtka
Składniki na masę makową:
- 200g maku mielonego
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka miodu
- 2 szklanki mleka 0,5%
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki otrębów
- 3 białka
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąki z ksylitolem, cukrem i masłem. Użyj miksera lub rąk do wymieszania.
- Wmieszaj żółtka. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię przed przechowywaniem w lodówce.
- Podgrzej mleko w rondelku, dodaj do niego mak, aromat i ksylitol. Gotuj, aż mak wchłonie płyn.
- Dodać mak na palnik. Wymieszać miód, rodzynki, posiekane orzechy i otręby.
- Białka jaj wymieszać do uzyskania piany. Dodać do ostudzonej masy makowej.
- Ciasto podzielić na dwie części i jedną z nich wykorzystać do wyłożenia spodu.
- Na warstwie ciasta rozsmarować masę makową. Następnie na wierzchu ułożyć paski ciasta. Powinny one powstać z drugiej porcji ciasta.
- Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C (grzanie górne i dolne).
Zapiekane gruszki i maliny ze skwareczkami
To takie proste i piękne! Ten przepis na pieczoną gruszkę jest szybki i łatwy do osiągnięcia efektu WOW. Ten deser jest prosty w wykonaniu i ma rewelacyjny smak. Zacznij od przygotowania składników.
Z tego przepisu powstają 2 porcje. W 1 porcji otrzymasz 370 kcal, 15 gramów białka, 10 gramów tłuszczu, 28g węglowodanów i 7,5g błonnika.
Składniki - pieczone gruszki:
- 2 gruszki
- 3 łyżki masła orzechowego
- łyżeczka miodu
- 100 g jogurtu skyr
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 50 g mrożonych malin
Najlepszą metodą przygotowania są gruszki pieczone
- Podziel gruszki na pół. Wydrąż środek. Piec przez 20 minut w temperaturze 180° C.
- Maliny możesz zamrozić lub przed zamrożeniem podgrzać w mikrofalówce.
- Wymieszaj jogurt z miodem
- Upieczone gruszki wyjąć z piekarnika i ułożyć na talerzu. Na środku rozsmarować masło orzechowe, a następnie posypać orzechami.
- Udekoruj gruszki za pomocą kleksów z jogurtu i zwieńcz rozmrożonymi malinami.
Deser pomarańczowy z czekoladą
Przyjrzyjcie się tym kolorom! Czy Wy również lubicie takie połączenia w deserach? To brzmi jak świetny pomysł do zrobienia na zimowy wieczór. Na przygotowanie będziesz musiała poświęcić tylko kilka chwil. Ten przepis można wykorzystać na deser, śniadanie lub drugie śniadanie. Sprawdzi się o każdej porze dnia.
Z tego przepisu powstają 2 porcje. Jedna porcja zawiera 290 kcal, 15 gramów białka, 8,6 gramów tłuszczu, 39 gramów węglowodanów, 2,5g błonnika.
Składniki na deser czekoladowy:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 100 ml mleka
- 6 kostek ciemnej czekolady
- 1 łyżka ksylitolu
- Szczypta cynamonu
- Pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 150g naturalnego skyra
- plasterki pomarańczy do dekoracji
Metoda przygotowania - deser czekoladowy
- Do rondelka dodaj mleko.
- Po chwili do rondla dodać 4 kostki posiekanej czekolady i cynamon. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zmiksować masę.
- Jogurt wymieszać ze skórką pomarańczową i dodać ksylitol.
- Masę owsianą przełożyć do dwóch szklanek i polać jogurtem. Wierzch udekorować plasterkiem pomarańczy i 2 posiekanymi lub startymi kostkami czekolady.