Święta zbliżają się szybkimi krokami, więc czas zacząć planować świąteczne posiłki. Nie musimy sprawiać, że każde święta będą ucztą z wysokokalorycznych, tłustych potraw. Możemy połączyć tradycje świąteczne ze zdrowymi nawykami żywieniowymi i stworzyć coś, co będzie zarówno pyszne, jak i pożywne. Pięć świątecznych potraw z pewnością zrobi wrażenie na Twoim stole podczas wigilijnej kolacji. Jak możemy zmniejszyć zawartość kalorii, tłuszczu i cukru w tych potrawach

Sprawdź te świąteczne przepisy, które robiliśmy w zeszłym roku: Przepisy na kolację wigilijną - zdrowe i tradycyjne

Nad rybę smażoną w głębokim tłuszczu wybraliśmy rybę pieczoną. Połączenie dorsza z warzywami to wspaniały pomysł. Dostaniesz solidną dawkę błonnika, witamin i minerałów.

Nasze wydanie zupy grzybowej zawiera niewielką ilość śmietany 12%, ale bez zasmażki. Rosół zrobi się nieco bardziej biały, ale nadal będzie zawierał dużo nasyconego kwasu tłuszczowego.

Do słodkich wypieków użyto mąki pełnoziarnistej. Pomoże nam to uregulować glikemię. Biały cukier zastąpiliśmy mąką pełnoziarnistą, która jest słodzikiem pochodzenia naturalnego, który jest tak samo słodki jak zwykły cukier.

Jakie świąteczne przepisy znajdziecie u nas?

  • Pieczona ryba w stylu greckim
  • Zupa grzybowa
  • Ciasto makowe
  • Piernik pełnoziarnisty
  • Kompot z pomarańczy i suszonych owoców

Zdrowy przepis świąteczny - Pieczona ryba w stylu greckim

Trzy porcje tego przepisu: 250 kcal, 21 gramów białka, 9,5g tłuszczu, 18g węglowodanów, 6g błonnika.

Przepis na zdrowy świąteczny przepis:

  • 300g dorsza atlantyckiego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200g marchewki
  • 100g korzenia pietruszki
  • 200g passata pomidorowa
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 3 łyżeczki korzenia pietruszki
  • Sól, pieprz, oregano oraz słodka i ostra papryka

Marynata do ryb:

  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis świąteczny - przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i posmarować sosem rybę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie ułożyć rybę na blasze i piec w temperaturze 180°C przez 10 - 15 min.
  3. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć marchewkę i pietruszkę. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić w drobne paski.
  4. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać na patelnię cebulę. Po 5 minutach dodać resztę warzyw i sól. Smażyć przez 3 minuty.
  5. Podsmażaj warzywa przez kilka chwil w 1/2 szklanki wody. Do warzyw dodać passatę i przyprawy, zagotować.
  6. W misce ułożyć 3 warstwy. Na spodzie ułóż połowę warzyw, a na wierzchu upieczoną rybę. Udekorować pietruszką

Zdrowy przepis świąteczny - zupa grzybowa

Przepis na 4 porcje

Przepis na Święta ze zdrowymi składnikami:

  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100g marchwi
  • 500 g ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml 12% śmietany
  • 3 łyżki liści pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 0,5 łyżeczki suszonego pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz, kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu rozgrzać olej, dodać do niego posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut.
  2. Smażyć przez 5 minut.
  3. Następnie dodajemy ziemniaki i kroimy w kostkę. Po 5 minutach dodajemy bulion i liść laurowy.
  4. Gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj resztę przypraw i pokrojone w plasterki grzyby. Kontynuuj gotowanie przez 5-10 minut.
  5. Zdjąć z palnika i dodać śmietanę oraz posiekaną Natkę pietruszki.

Makowiec - zdrowy przepis na święta

Przepis na 12 porcji

Składniki do wykonania ciasta:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850
  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 filiżanka
  • 5 łyżek stołowych ksylitolu
  • 200g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 3 żółtka

Składniki do masy makowej:

  • 200g maku mielonego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki otrębów
  • 3 białka

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąki z ksylitolem, cukrem i masłem. Użyj miksera lub palców do wymieszania.
  2. Wmieszaj żółtka. Zagnieć ciasto i zawiń je w folię przed przechowywaniem w lodówce.
  3. Podgrzej mleko w rondelku, dodaj do niego mak, aromat i ksylitol. Gotuj, aż mak wchłonie płyn.
  4. Dodać mak na palnik. Wymieszać miód, rodzynki, posiekane orzechy i otręby.
  5. Białka jaj wymieszać do uzyskania piany. Dodać do ostudzonej masy makowej.
  6. Ciasto podzielić na dwie części i jedną z nich wykorzystać do wyłożenia spodu.
  7. Na warstwie ciasta rozsmarować masę makową. Następnie na wierzchu ułożyć paski ciasta. Powinny one powstać z drugiej porcji ciasta.
  8. Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C (grzanie górne i dolne).

https://dietly.pl/blog/zamienniki-cukru-okiem-dietetyka/Zdrowy przepis na święta - Pierniczki pełnoziarniste

Przepis na 25 porcji - 2 pierniczki na porcję (w 1 porcji: 100 kcal, 2 g białka i 3 g tłuszczu; 14,5 g węglowodanów, 1,3 g błonnika).

Składniki:

  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • Typ 500 100g mąki pszennej
  • 100g ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 100g miodu
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • 2 łyżki mleka 1,5%

Sposób przygotowania:

  1. Mąki wymieszać z ksylitolem w proszku i przyprawami.
  2. Wymieszać jajka, miód, roztopione masło, mleko i wyrabiać ciasto przez około minutę.
  3. Masę podzielić na wiele części, każdy kawałek rozwałkować na grubość około 5mm i wykrawać pierniczki.
  4. Pierniczki układać na papierze do pieczenia
  5. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Zdrowy przepis na święta - kompot z suszonych owoców i pomarańczy

Przepis na 1 porcję (W 1 porcji: kcal, g białka. g tłuszczu. g węglowodanów. g błonnika.

Składniki:

  • 1 kg suszonych owoców (śliwki lub morele, jabłka itp.)
  • 2 pomarańcze
  • 1 świeże jabłko
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 4 litry wody
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego rondla wlej wodę, dodaj suszone owoce, cynamon, goździki i gotuj przez około 30 minut.
  2. Następnie dodaj do rondla obrane, pokrojone w plasterki jabłko i kontynuuj gotowanie przez 10 minut.
  3. Zdejmij palnik z ognia, dodaj miód i skórkę z cytryny, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia na 3 godziny.
  4. Po tym czasie kompot przecedzić i przelać do dzbanka. Dodać pokrojone w plastry pomarańcze. Do dekoracji można dodać również suszone owoce.