Jesień to najlepszy czas na przygotowanie rozgrzewającej zupy. Mamy pięć zdrowych przepisów na jesienne zupy. Rozgrzewające zupy są bogate w witaminy i minerały. Są też sycące i zdrowe.
Przepisy na ciepłe zupy, które zostały przetestowane
Przygotowaliśmy jesienne przepisy na zupy w aż pięciu wersjach. Dietetycy starannie opracowali każdy z tych przepisów na zupy, aby dostarczyć jak najwięcej witamin. Dodatek oliwy z oliwek lub oleju, które są bogate w cenne kwasy tłuszczowe, zwiększa przyswajalność warzyw. Nasze przepisy na zupy są również bogate w białko, w tym kurczaka, mielone mięso indyka, łososia, soczewicę i fasolę. Ważne jest, aby jeść sezonowe warzywa, zwłaszcza jesienią. Warzywa te są bogate w witaminę C, K i beta-karoten oraz inne cenne przeciwutleniacze, a także błonnik. Zupy są sycące, pożywne, rozgrzewające i niskokaloryczne.
Ciepłe zupy powinny być stałym elementem Twojego menu. Tradycyjne zupy takie jak kapuśniak czy rosół zostały na nowo wyobrażone w nieco orientalnym stylu. Stworzyliśmy ciekawe przepisy na jesienne zupy oraz przepis na zrobienie bogatego bulionu warzywnego, który będzie świetną bazą do wszystkich naszych przepisów.
Każda z tych propozycji zapewni Ci niezawodny przepis na jesienną zupę. Krem z dyni czy zupa z soczewicy, zupa meksykańska czy zupa słodko-pikantna? Mamy nadzieję, że zrobisz z tego zwyczaj, aby wykorzystać nasze rozgrzewające przepisy na zupy w swoim domu.
Przepis na domowy bulion warzywny Th - do przygotowania jesiennych rozgrzewających zup
Składniki na domowy bulion warzywny
- 2 litry wody
- 1 duża cebula
- 3 marchewki
- 1 por
- pęczek pietruszki
- 1 seler
- 3 pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- Sól, pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i gotujemy aż się lekko zrumieni. Do garnka dodajemy resztę warzyw (oprócz pietruszki). Zalej warzywa wodą. Dopraw warzywa solą, pieprzem i zielem angielskim. Na patelnię dodać olej i gotować przez 35-45 minut. Na 10 minut przed końcem dodaj pietruszkę.
- Bulion przecedzić i wykorzystać jako bazę do innej zupy.
Catering dietetyczny znajdziesz na stronie Dietly.pl, która oferuje pyszne rozgrzewające zupy idealne na jesienne dni.
Przepis na zupę krem z dyni z kokosem i papryką
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 200 kcal, 7g białka 13g tłuszczu, 13g węglowodanów, 5,5g błonnika
Składniki do wykonania zupy dyniowej z mlekiem kokosowym i papryką
- 450g dyni hokkaido (jeśli używasz innego rodzaju, obierz ją najpierw).
- 1 średnia cebula
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 200 g mleka kokosowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 2 łyżki nasion pietruszki
- Przyprawy: Sól, pieprz, tymianek i słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Usuń gniazdo nasienne z papryki i przekrój ją na pół. Cebulę pokrój na ćwiartki. Obierz marchewki i pokrój je na mniejsze kawałki. Lekko posól warzywa i obtocz je w czosnku w łupinie. Na koniec skropić warzywa oliwą z oliwek. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200°F. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie zdejmij skórkę.
- Umieść warzywa i obrany czosnek w garnku. Dodaj do garnka bulion i pozwól mu się gotować przez 20 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Zmiksować, dodać mleko kokosowe i ponownie zmiksować.
- Zupę posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem, pestkami dyni i posiekaną natką.
Przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym
Przepis na 4 porcje
200 kcal, 14g białka i 7g tłuszczu w 1 porcji.
Składniki Zupa meksykańska z mieloną wołowiną
- 1 papryka
- 3 średnie ziemniaki
- 100 g cukinii
- 5 grzybów
- 140g puszka fasoli
- 150g mielony filet z indyka
- 250 g pomidorów w puszce
- 2 łyżeczki pasty pomidorowej
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe kukurydzy
- 3 szklanki wody
- 1 duża czerwona cebula
- Przyprawy: Oregano, szczypta ksylitolu i kminu rzymskiego, pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, sól
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać do niego pokrojoną cebulę, paprykę i pokrojoną w kostkę cukinię. Po podsmażeniu przez kilka minut dodać wodę i pomidory z puszki. Gotować przez około 20 minut.
- Wymieszać z mięsem mielonym. Wymieszać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy, fasolę i kukurydzę. Odsączyć marynatę. Kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut.
Zupa z soczewicą i kiełbasą chorizo
Przepis na 4 porcje
1 porcja: 200 kcal, 11 g białka, 9 g tłuszczu, 19 g węglowodanów, 5 g błonnika
Składniki Zupa z soczewicą, kiełbasą chorizo i chorizo
- 400 g pomidorów w puszce
- 90g czerwonej soczewicy, suche nasiona
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 100g czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 50g chorizo
- 2 łyżki pietruszki
- Przyprawy: słodka papryka i mielona papryczka chili.
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę chorizo. Po podsmażeniu przez kilka minut dodaj soczewicę, pomidory z puszki i gorący bulion warzywny.
- Gotować soczewicę, aż będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem.
- Zupę udekorować jogurtem greckim, posiekaną natką pietruszki i odrobiną oliwy z oliwek.
Przepis na orientalną zupę z łososiem i imbirem
4 porcje
1 porcja: 200 kcal, 12 g białka 8,5 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 3 g błonnika
Składniki do przygotowania orientalnego bulionu z łososiem
- 150g świeżego łososia
- 3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
- 3 filiżanki bulionu warzywnego
- 1 papryka chili
- kawałek imbiru
- 4 grzyby
- 1 marchewka
- 2 łyżki sosu rybnego
- 200g brokułów
- 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 1 cebula dymka
- 65 makaron ryżowy
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
- Łososia umyć i usunąć skórę. Zamarynuj łososia w łyżce stołowej po jednym oleju sezamowym i sosie sojowym. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
- Pokrój marchewki i pieczarki na kawałki. Brokuły podzielić na różyczki. W rondlu podgrzać bulion, dodać warzywa, pokrojony w kostkę imbir i posiekaną papryczkę chili. Doprawić sosem rybnym i sosem sojowym. Gotować na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
- Odsączyć imbir i papryczki chili. Na suchą patelnię dodać ziarna sezamu, cebulę dymkę, posiekany szczypiorek i kawałki łososia. Gotuj przez kilka chwil.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją w opakowaniu, a następnie przełóż go do miski. Zalej go gorącym bulionem.
Słodko-pikantna zupa kapuściana z kurczakiem
Przepis na 4 porcje
200 kcal, 17,5g białka, 7g tłuszczu, 17g węglowodanów, 6,5g błonnika w 1 porcji
Składniki Słodko-pikantna zupa kapuściana z kurczakiem
- 350 g kapusty pekińskiej
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 1 kapuśniak
- 3 filiżanki bulionu warzywnego
- 230g mięsa z piersi kurczaka
- 150g passata pomidorowa
- 2 ziemniaki
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- 100g mrożonego zielonego groszku
- Przyprawy: Sól, papryczka chili, słodka papryka i szczypta ksylitolu. Pieprz cayenne i czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka osuszyć, a następnie pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę pokroić na małe kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce, a paprykę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodaj kurczaka i smaż przez chwilę. Następnie dodać pokrojone warzywa i smażyć przez około minutę.
- Do puree dodać szklankę gorącego bulionu i podgrzewać na małym ogniu przez 2 minuty.
- Przełożyć zawartość do rondla i dodać resztę bulionu. Dodaj posiekaną kapustę, groch i przyprawy. Przykryć i gotować przez 20-30 minut.
Dieta pudełkowa to świetna opcja, jeśli nie masz czasu lub ochoty na przygotowywanie ciepłych zup.