Szukasz słonych przekąsek, które można zabrać na imprezę domową? W tym artykule pokażemy Ci, jak przygotować proste, a zarazem ciekawe dania na imprezę domową. Quesadilla, bruschetta i wiele innych pysznych dań będzie hitem wśród Twoich gości.
Trafiłeś we właściwe miejsce, jeśli uwielbiasz imprezowe przystawki, które są ciekawe, pyszne i różnorodne. Nasze propozycje obejmują również przystawki. W każdej chwili możesz przygotować dla swoich gości mini kanapki, bułki i finger foods, czyli bruschetty. Jeśli chcesz podać na imprezie łatwe do zjedzenia słone przekąski, wygoda i smak są kluczowe.
Jak zaplanować menu przekąskowe na imprezie domowej?
Dobrym pomysłem na imprezy domowe jest rozważenie, czy goście są uczuleni na któryś ze składników. Nie musisz uwzględniać w swoim imprezowym menu glutenu, mięsa czy nabiału. Jednak nadal możesz przygotować pyszne przekąski. Jeśli szukasz oszczędności na jedzeniu, nasze imprezowe przystawki obejmują pieczone ziemniaki, chrupiącą ciecierzycę i paluszki serowe.
Nasze wytrawne przekąski mogą być podawane obok świeżych owoców lub innych słodkich potraw. Wiele z naszych imprezowych przekąsek zawiera warzywa, takie jak pomidory, cebula, ciecierzyca i papryka. Są one świetną alternatywą dla niezdrowych, słonych przekąsek, takich jak chipsy, hot-dogi czy smażone frytki.
Zdrowe przepisy na słone przekąski
Szukasz przekąsek na imprezę? Na domową imprezę sprawdź te przepisy na przystawki!
Pieczona chrupiąca ciecierzyca
4 porcje
1 porcja zawiera 135 kcal, 10,5g węglowodanów, 4,5g białka, 7g tłuszczu, 5g błonnika
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (240g po odsączeniu).
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- Dodaj szczyptę papryki ostrej i czarnego pieprzu.
- 1 ząbek czosnku
- Sól: 0,5 łyżeczki
- 0,5 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsącz, a następnie ułóż na pergaminie do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180oC (dolna termoobieg).
- Wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawami.
- W misce wymieszaj ciecierzycę z oliwą i przyprawami. Następnie włóż je ponownie do piekarnika (najlepiej na świeżym papierze do pieczenia) i piecz przez około 15-20 minut. W połowie tego czasu zamieszaj w ciecierzycy.
- Tak przygotowaną ciecierzycę można przechowywać przez około 3 dni.
Szaszłyki z mozzarellą
Przepis na 10 szaszłyków z sosem
W 1 szaszłyku: 85 kcal, 3,5 g białka, 7,5 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 0,2 g błonnika
Składniki:
- 10 małych kulek mozzarelli,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 5 plasterków salami (około75 g)
- liście bazylii
Składniki sosu:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 ząbka czosnku
- Do słodkiej papryki dodajemy szczyptę soli.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj czosnek z pozostałymi składnikami, aby zrobić sos.
- Do długich wykałaczek przymocować 1 kulkę mozzarelli, 1/2 plasterka salami i 1 pomidora.
- Szaszłyki zanurzyć w sosie.
Roladki z łososiem i Philadelphią
Przepis na 4 porcje
200 kcal, 12 g białka, 8 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 1,5 g błonnika w 1 porcji
Składniki:
- 3 plastry tortilli,
- 100g łososia wędzonego
- 180-200 g sera białego do smarowania Philadelphia
- Kilka liści sałaty
- 0,5 szt. Papryka czerwona,
- Do dekoracji użyj szczypiorku lub koperku.
Sposób przygotowania:
- Paprykę pokroić w cienkie paski.
- Na plastrach tortilli rozsmarować ser, następnie ułożyć sałatę, łososia i paprykę. Pokrój na mniejsze kawałki zwijając w rulon.
- Udekorować szczypiorkiem lub koperkiem.
Quesadillas z kurczakiem
4 porcje
Jedna porcja zawiera 280 kcal, 14 gramów białka, 12 gramów tłuszczu, 28 gramów węglowodanów, 4 gramy błonnika.
Składniki:
- 4 plastry tortilli,
- 100g mięsa z piersi kurczaka
- 120g puszka czerwonej fasoli
- 150g pomidory krojone
- 150g jogurtu greckiego lekkiego
- 0,5 szt. Cebuli,
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g sera cheddar
- kawałek papryczki chili
- limonka,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, papryka ostra, cynamon.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić w plastry, a cebulę w kostkę, aby powstały piórka.
- Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cebulę. Po 5 minutach dodaj mięso i przyprawy.
- Po kilku minutach dodaj ząbki czosnku i pokrojoną paprykę. Smażyć przez 3 minuty.
- Dodać pomidory i fasolę, gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Rozłóż mieszankę na 2 plastrach tortilli, posyp tartym cheddarem i przykryj kolejnymi 2 plastrami.
- Aby usmażyć tortille w ten sposób, rozgrzej na patelni 0,5 łyżki oliwy z oliwek i 1 quesadillę.
- Podawać z jogurtem greckim lub limonką.
Paluszki serowe
Przepis na 12 paluszków
W 1 paluszku: 155 kcal, 4 g białka, 11 g tłuszczu, 10 g węglowodanów
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (około 275g).
- 80g sera cheddar
- 0,5 jajka,
- Przyprawy według potrzeb (np. słodka lub ostra papryka lub oregano).
Sposób przygotowania:
- Serek wymieszać z ulubionymi przyprawami.
- Blachę ciasta podzielić na pół. Jedną połowę posmarować jajkiem i posypać połową sera.
- Położyć drugą połowę na wierzchu i posmarować jajkiem. Posypać serem.
- Blachę należy pokroić na 1,5 cm paski. Każdy pasek należy skręcić w świnki.
- Paluszki piec przez 10-15 minut w temperaturze 200oC.
Pieczone ziemniaki
Przepis na 4 porcje
300 kcal, 600 kcal, 6 gramów białka, 11 gramów tłuszczu, 43 g węglowodanów i 7,5 gramów błonnika w 1 porcji
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- po 1 łyżeczce rozmarynu i tymianku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka ostrej papryki
Sposób przygotowania:
- Po obraniu ziemniaków, przepłucz je trzykrotnie zimną wodą. Odcedź je, wyciskając wodę z ziemniaków.
- Zagotować rondel z wodą, dodać sól i ziemniaki. Gotować przez 5 minut.
- Odcedź ziemniaki i osusz je. Wymieszaj z nimi olej i przyprawy, a następnie umieść na pergaminie do pieczenia.
- Piecz przez około 45 minut w temperaturze 200oC (góra-dół). Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem.
Bruschetta z suszonymi pomidorami i ricottą
Przepis na 5 porcji
300 kcal, 9,5g białka, 13g tłuszczu, 35,5g węglowodanów, 2,5g błonnika w 1 porcji
Składniki:
- 2 bagietki francaises
- 150 g sera ricotta,
- 6 suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
- 3 łyżki rukoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki, o grubości około 2 cm.
- Rozłożyć na papierze do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Piec przez 10 minut w temperaturze 180oC.
- Wyjąć z piekarnika i posmarować ricottą. Posypać pokrojonymi pomidorami. Na wierzchu ułożyć rukolę.
Mini kanapki z guacamole i pomidorami
4 porcje
300 kcal, 8g białka, 11g tłuszczu, 37,5g węglowodanów, 7,5g błonnika w 1 porcji
Składniki:
- 1 szt. awokado,
- 1 pomidor malinowy
- 4 pełnoziarniste bułki (lub 2 bagietki) (około 320g pieczywa).
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 0,5 ząbka czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- Kilka pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj pomidora, a następnie obierz go ze skórki. Następnie pokrój na małe kawałki.
- Awokado pokroić w drobną kostkę, obierając je i siekając.
- Czosnek zetrzeć na tarce. Czosnek wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, awokado i przyprawami.
- Pastę rozsmarować na bułkach i pokroić na małe kawałki. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.