Szukasz słonych przekąsek, które można zabrać na imprezę domową? W tym artykule pokażemy Ci, jak przygotować proste, a zarazem ciekawe dania na imprezę domową. Quesadilla, bruschetta i wiele innych pysznych dań będzie hitem wśród Twoich gości.

Trafiłeś we właściwe miejsce, jeśli uwielbiasz imprezowe przystawki, które są ciekawe, pyszne i różnorodne. Nasze propozycje obejmują również przystawki. W każdej chwili możesz przygotować dla swoich gości mini kanapki, bułki i finger foods, czyli bruschetty. Jeśli chcesz podać na imprezie łatwe do zjedzenia słone przekąski, wygoda i smak są kluczowe.

Jak zaplanować menu przekąskowe na imprezie domowej?

Dobrym pomysłem na imprezy domowe jest rozważenie, czy goście są uczuleni na któryś ze składników. Nie musisz uwzględniać w swoim imprezowym menu glutenu, mięsa czy nabiału. Jednak nadal możesz przygotować pyszne przekąski. Jeśli szukasz oszczędności na jedzeniu, nasze imprezowe przystawki obejmują pieczone ziemniaki, chrupiącą ciecierzycę i paluszki serowe.

Nasze wytrawne przekąski mogą być podawane obok świeżych owoców lub innych słodkich potraw. Wiele z naszych imprezowych przekąsek zawiera warzywa, takie jak pomidory, cebula, ciecierzyca i papryka. Są one świetną alternatywą dla niezdrowych, słonych przekąsek, takich jak chipsy, hot-dogi czy smażone frytki.

Zdrowe przepisy na słone przekąski

Szukasz przekąsek na imprezę? Na domową imprezę sprawdź te przepisy na przystawki!

Pieczona chrupiąca ciecierzyca

4 porcje

1 porcja zawiera 135 kcal, 10,5g węglowodanów, 4,5g białka, 7g tłuszczu, 5g błonnika

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (240g po odsączeniu).
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • Dodaj szczyptę papryki ostrej i czarnego pieprzu.
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól: 0,5 łyżeczki
  • 0,5 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odsącz, a następnie ułóż na pergaminie do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180oC (dolna termoobieg).
  2. Wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawami.
  3. W misce wymieszaj ciecierzycę z oliwą i przyprawami. Następnie włóż je ponownie do piekarnika (najlepiej na świeżym papierze do pieczenia) i piecz przez około 15-20 minut. W połowie tego czasu zamieszaj w ciecierzycy.
  4. Tak przygotowaną ciecierzycę można przechowywać przez około 3 dni.

Szaszłyki z mozzarellą

Przepis na 10 szaszłyków z sosem

W 1 szaszłyku: 85 kcal, 3,5 g białka, 7,5 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 0,2 g błonnika

Składniki:

  • 10 małych kulek mozzarelli,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 5 plasterków salami (około75 g)
  • liście bazylii

Składniki sosu:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 ząbka czosnku
  • Do słodkiej papryki dodajemy szczyptę soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj czosnek z pozostałymi składnikami, aby zrobić sos.
  2. Do długich wykałaczek przymocować 1 kulkę mozzarelli, 1/2 plasterka salami i 1 pomidora.
  3. Szaszłyki zanurzyć w sosie.

Roladki z łososiem i Philadelphią

Przepis na 4 porcje

200 kcal, 12 g białka, 8 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 1,5 g błonnika w 1 porcji

Składniki:

  • 3 plastry tortilli,
  • 100g łososia wędzonego
  • 180-200 g sera białego do smarowania Philadelphia
  • Kilka liści sałaty
  • 0,5 szt. Papryka czerwona,
  • Do dekoracji użyj szczypiorku lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę pokroić w cienkie paski.
  2. Na plastrach tortilli rozsmarować ser, następnie ułożyć sałatę, łososia i paprykę. Pokrój na mniejsze kawałki zwijając w rulon.
  3. Udekorować szczypiorkiem lub koperkiem.

Quesadillas z kurczakiem

4 porcje

Jedna porcja zawiera 280 kcal, 14 gramów białka, 12 gramów tłuszczu, 28 gramów węglowodanów, 4 gramy błonnika.

Składniki:

  • 4 plastry tortilli,
  • 100g mięsa z piersi kurczaka
  • 120g puszka czerwonej fasoli
  • 150g pomidory krojone
  • 150g jogurtu greckiego lekkiego
  • 0,5 szt. Cebuli,
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g sera cheddar
  • kawałek papryczki chili
  • limonka,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, papryka ostra, cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w plastry, a cebulę w kostkę, aby powstały piórka.
  2. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cebulę. Po 5 minutach dodaj mięso i przyprawy.
  3. Po kilku minutach dodaj ząbki czosnku i pokrojoną paprykę. Smażyć przez 3 minuty.
  4. Dodać pomidory i fasolę, gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Rozłóż mieszankę na 2 plastrach tortilli, posyp tartym cheddarem i przykryj kolejnymi 2 plastrami.
  6. Aby usmażyć tortille w ten sposób, rozgrzej na patelni 0,5 łyżki oliwy z oliwek i 1 quesadillę.
  7. Podawać z jogurtem greckim lub limonką.

Paluszki serowe

Przepis na 12 paluszków

W 1 paluszku: 155 kcal, 4 g białka, 11 g tłuszczu, 10 g węglowodanów

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (około 275g).
  • 80g sera cheddar
  • 0,5 jajka,
  • Przyprawy według potrzeb (np. słodka lub ostra papryka lub oregano).

Sposób przygotowania:

  1. Serek wymieszać z ulubionymi przyprawami.
  2. Blachę ciasta podzielić na pół. Jedną połowę posmarować jajkiem i posypać połową sera.
  3. Położyć drugą połowę na wierzchu i posmarować jajkiem. Posypać serem.
  4. Blachę należy pokroić na 1,5 cm paski. Każdy pasek należy skręcić w świnki.
  5. Paluszki piec przez 10-15 minut w temperaturze 200oC.

Pieczone ziemniaki

Przepis na 4 porcje

300 kcal, 600 kcal, 6 gramów białka, 11 gramów tłuszczu, 43 g węglowodanów i 7,5 gramów błonnika w 1 porcji

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • po 1 łyżeczce rozmarynu i tymianku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Po obraniu ziemniaków, przepłucz je trzykrotnie zimną wodą. Odcedź je, wyciskając wodę z ziemniaków.
  2. Zagotować rondel z wodą, dodać sól i ziemniaki. Gotować przez 5 minut.
  3. Odcedź ziemniaki i osusz je. Wymieszaj z nimi olej i przyprawy, a następnie umieść na pergaminie do pieczenia.
  4. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 200oC (góra-dół). Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem.

Bruschetta z suszonymi pomidorami i ricottą

Przepis na 5 porcji

300 kcal, 9,5g białka, 13g tłuszczu, 35,5g węglowodanów, 2,5g błonnika w 1 porcji

Składniki:

  • 2 bagietki francaises
  • 150 g sera ricotta,
  • 6 suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
  • 3 łyżki rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki, o grubości około 2 cm.
  2. Rozłożyć na papierze do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Piec przez 10 minut w temperaturze 180oC.
  3. Wyjąć z piekarnika i posmarować ricottą. Posypać pokrojonymi pomidorami. Na wierzchu ułożyć rukolę.

Mini kanapki z guacamole i pomidorami

4 porcje

300 kcal, 8g białka, 11g tłuszczu, 37,5g węglowodanów, 7,5g błonnika w 1 porcji

Składniki:

  • 1 szt. awokado,
  • 1 pomidor malinowy
  • 4 pełnoziarniste bułki (lub 2 bagietki) (około 320g pieczywa).
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • Kilka pomidorków koktajlowych.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj pomidora, a następnie obierz go ze skórki. Następnie pokrój na małe kawałki.
  2. Awokado pokroić w drobną kostkę, obierając je i siekając.
  3. Czosnek zetrzeć na tarce. Czosnek wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, awokado i przyprawami.
  4. Pastę rozsmarować na bułkach i pokroić na małe kawałki. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.