Na dziś mamy pyszny wegetariański lunchbox - kuskus perłowy, hummus cytrynowy, steki z tofu i wstążki warzywne. Przepis przygotował Diego Gorrion, szef kuchni. Swoją kulinarną podróż rozpoczął 10 lat temu. W jego daniach widać wpływy kuchni europejskiej i azjatyckiej. Byliśmy pod wrażeniem jego prostych, pysznych i niepowtarzalnych przepisów.

Lunchboxy można zabrać wszędzie i są świetnym sposobem na posiłek w podróży! Nie musisz gotować każdego dnia. Catering dietetyczny zapewni pyszne posiłki dostosowane do Twojego zapotrzebowania kalorycznego i każdej diety, którą wybierzesz.

Przepis na perłowy Kuskus ze szpinakiem, tofu, cytrynowym hummusem , i warzywnymi wstążkami z Bazylią

Czas przygotowania: 30 min

Składniki na wegetariański lunchbox

Kuskus:

  • 1/2 szklanki kuskusu perłowego/jerozolimskiego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 garść młodego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek

Hummus (4 porcje):

  • 150g ciecierzycy, ugotowanej lub z pojemnika + 1/4 szklanki marynaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sezamowej pasty tahini
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • Sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Tofu:

  • 1 kostka klasycznego tofu
  • 1/2 łyżeczki mielonego romainecuminu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwek

Sałatka:

  • 1/2 marchewki
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Sok z 1/4 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla dodajemy 1 szklankę wody, dodajemy sól. Gdy woda się zagotuje, dodajemy do rondla 1/2 szklanki kaszki kuskus i dobrze mieszamy. Kuskus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącego kuskusu dodajemy szpinak i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj.
  2. Tofu osusz na ręczniku. Można przekroić je na pół, a następnie każdą stronę naciąć po przekątnej. (Tak zwana choinka). Marynatę przygotowujemy umieszczając wszystkie przyprawy na płaskim talerzu, a następnie dodając 1 łyżkę oliwy z oliwek. Po obtoczeniu tofu w przyprawach, marynujemy je. Takie tofu można od razu saute, ale jeśli macie czas i cierpliwość, możecie je gotować godzinę przed smażeniem. Steki z tofu smażymy na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Rozgrzej oliwę do średniego ciepła. Uważaj, aby nie przypalić przypraw.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki na hummus w blenderze. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej pasty. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta lub grudkowata, proponuję dodać trochę zimnej wody.
  4. Obierz dokładnie ogórka i marchewkę. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój podłużne paski. Dopraw wstążki warzyw solą, oliwą i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszać z opłukanymi listkami bazylii.
  5. Siemię lniane umieszczamy w żaroodpornej patelni. Podgrzewamy je na średnim ogniu i stale mieszamy. Siemię lniane powinno się uprażyć w ciągu 6-9 minut.
  6. Danie umieszczamy w lunchboxie
  7. W czystym pojemniku dodaj kuskus i szpinak, a następnie steki z tofu, wstążki warzywne i hummus. Do dekoracji dodaj szczyptę wędzonego i prażonego siemienia lnianego.

Smacznego!