Burak - Powszechne i pyszne warzywo o niesamowitych właściwościach zdrowotnych. Na szczególną uwagę zasługuje sok z buraków. Jest on naturalnym źródłem witamin i minerałów. Poznaj 7 najważniejszych korzyści zdrowotnych soku z buraka, które przekonają Cię do jego picia!

Można go stosować w zupach, sałatkach, a nawet jako słodzik do ciast. Sok pozyskuje się z surowej bulwy buraka. Buraki tracą część swoich cennych minerałów i witamin, gdy są pieczone lub gotowane. Najwięcej korzyści z surowego soku z buraków możemy uzyskać pijąc go na świeżo.

Dlaczego warto pić sok z buraków?

Sok z buraków ma wiele korzyści dla zdrowia. Ma wiele korzystnych efektów na funkcjonowanie układów i narządów naszego ciała. Oto 7 najważniejszych właściwości i efektów, jakie ma sok z buraka:

1. Sok z buraka ma wysoką zawartość antyoksydantów, głównie betaniny. Jest to odpowiedzialne za czerwony kolor tego warzywa. Te antyoksydanty chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Mają właściwości przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i spowalniają proces starzenia.

2. Sok z buraków polecany jest osobom z nadkwasotą. Składniki soku z buraków przywracają równowagę kwasowo-zasadową żołądka. Sok z buraków może być również stosowany w celu łagodzenia objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak zgaga.

Sok z czerwonych buraków zawiera azotyny, które powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych, obniżając ciśnienie krwi. Buraki zawierają również potas. Osoby z nadciśnieniem powinny pić sok z buraków. Możemy zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia w przyszłości zdarzeń sercowo-naczyniowych pijąc sok z czerwonych buraków.

4. sok z buraków polecany jest kobietom w ciąży ze względu na swoje właściwości lecznicze, a także bogactwo kwasu foliowego. Sok z buraka wspomaga procesy krwiotwórcze i dostarcza sporej ilości kwasu foliowego. Składnik ten wpływa na rozwój układu nerwowego w rozwijającym się organizmie.

Regularne spożywanie soku z buraka może zwiększyć naszą odporność. Posiada on dużą zawartość witaminy C, która poprawia wchłanianie żelaza i przyspiesza gojenie się ran.

6. Sok z buraka polecany jest również sportowcom. Zawiera on azotany, które mogą tworzyć dwutlenek azotu. Picie soku z buraków przed treningiem może zwiększyć zdolności wysiłkowe, np. bieg na 5-10 km.

7. Sok z buraków może obniżyć poziom cholesterolu. Ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wiąże się z cząsteczkami cholesterolu i zwiększa jego wydalanie z Twojego organizmu. Składnik ten wpływa również na prawidłową perystaltykę jelit, co może wpływać na uczucie pełności.

Przeciwwskazania do spożywania soku z buraka

W soku z buraków występuje kwas szczawiowy, który nie jest wskazany dla osób ze szczawianową kamicą nerkową. Regularne spożywanie soku z buraków może powodować nadciśnienie u osób, które mają niskie ciśnienie krwi.

Wykorzystanie soku z buraków do gotowania

Świeżo wyciśnięty sok z buraków może mieć ziemisty smak. Możliwe jest wyeliminowanie tego smaku poprzez połączenie surowych buraków z innymi warzywami lub owocami, takimi jak jabłka. Możesz również dodać zioła lub przyprawy, aby wzmocnić smak, takie jak pietruszka. Buraki zmieszane z innymi owocami i warzywami jak sok z buraków czy jabłek to większe źródło witamin i składników odżywczych. Sok z buraków i jabłek będzie miał łagodniejszy smak niż sok z buraków.

Sok z jabłek i sok z buraków - przepis na domowy sok

- 1 średniej wielkości burak czerwony

2 średniej wielkości jabłka (najlepiej ze skórką);

Kawałek cytryny.

Za pomocą sokowirówki zrób sok z podanych składników. Przed wypiciem można go schłodzić w lodówce. Możesz też kupić gotowe soki z jabłek i buraków. Jest to świetna opcja, zwłaszcza dla tych, którzy nie mają czasu lub możliwości, aby zrobić własny sok.

Sok z buraków: Jaka jest jego zawartość odżywcza?

100ml soku z buraka zawiera około 40-45 kcal. Można go stosować w połączeniu z dietą odchudzającą. Buraki są bogate w witaminę C, A i E, a także witaminy z grupy B, w tym B9 (kwas foliowy). Są bogate w żelazo, magnez, wapń i molibden, a także potas. Stanowią źródło błonnika pokarmowego.

Sok z buraków zawiera również kwas organiczny - jabłkowy i szczawiowy, a także cytrynowy i winowy. Ma wysoką zawartość antyoksydantów, zwłaszcza betainy.

Sok z kiszonych buraków to popularny zdrowy napój, który cieszy się coraz większą popularnością.

Sok z kiszonych buraków cieszy się coraz większą popularnością i jest dostępny na polskich rynkach. Powstaje on w wyniku fermentacji. W jego skład wchodzą bakterie probiotyczne, które wytwarzają kwas mlekowy. Składnik ten reguluje pracę układu pokarmowego, zwłaszcza jelit. Wzmacnia również naszą odporność. Sok z kiszonych buraków ma również niższy wynik glikemiczny.

Ze względu na swoje liczne walory zdrowotne, sok z buraka powinien być polecany każdemu. Wpływa on korzystnie na układ pokarmowy, a także chroni nas przed niektórymi chorobami i infekcjami. Wystarczy kilka łyżek stołowych soku z buraków dziennie. Istnieje wiele korzyści z włączenia soku z buraka do swojej diety. Bądź świadomy, że sok z buraków może być również spożywany regularnie. Ważne jest jednak, aby stosować zdrową dietę, jak również inne aspekty zdrowego stylu życia.