Mak jest od wieków wykorzystywany w kuchni. Dodawany jest do wypieków takich jak ciasta, bułki i chleby. Wiele osób zastanawia się, czy mak jest dobry dla zdrowia i czy warto go jeść. Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Ziarna maku są bogate w składniki odżywcze, ale mogą mieć również negatywny wpływ na zdrowie. Czytaj dalej!

Tabela wartości odżywczych maku

Czy mak jest dla ciebie dobry? Mak zawiera wiele składników odżywczych, takich jak błonnik, węglowodany, witaminy i minerały. W 100 gramach maku można znaleźć:

SkładnikIlośćBiałko18,3 gWęglowodany28,2 gBłonnik18,1 gWitamina B1 (tiamina)0,5 mgWitamina B2 (ryboflawina)0,3 mgWitamina B3 (niacyna)5,6 mgWitamina B60,4 mgWitamina E0,1 mgWapń143 mgMagnez392 mgFosfor870 mgPotas864 mgŻelazo12,6 mgCynk7,8 mgIs.

Mak jest zdrowy?

Ziarna maku są bogate w składniki odżywcze, co widać w powyższej tabeli. Zawiera dużą ilość błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko w maku zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i jest lekkostrawne. Mak zawiera również witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolicznego. Nasiona maku zawierają wapń, magnez i fosfor, które są niezbędne dla zdrowych zębów i kości.

Ile maku jest dobre dla organizmu?

Należy pamiętać, że ilość spożywanego maku zależy od indywidualnych potrzeb organizmu. Zaleca się spożywanie 30 gramów maku dziennie. Można dodawać go do sałatek, płatków owsianych, jogurtów i koktajli. Ważne jest, aby nie przesadzić.

Nasiona maku nie są dla ciebie dobre

Nasiona maku są wysokotłuszczowe, więc spożywanie ich w dużych ilościach może prowadzić do otyłości i innych problemów zdrowotnych. Nasiona maku nie są również zalecane dla osób z alergią na orzechy, ponieważ jest to roślina maku, która może powodować reakcję alergiczną. Sprawdź również: Czy cynamon jest zdrowy?

Podsumowanie działania maku.

Czy mak jest zdrowy? Tak, ale należy spożywać go z umiarem. Nasiona maku zawierają wiele składników odżywczych, które są niezbędne dla organizmu. Mak może powodować problemy zdrowotne, takie jak otyłość, jeśli jest spożywany w dużych ilościach. Należy zachować zdrowy rozsądek i zwracać uwagę na indywidualne potrzeby organizmu.