Wbrew swojej nazwie, dieta norweska ma niewiele wspólnego z tym, jak odżywiają się Norwegowie. Ta restrykcyjna dieta ma na celu przede wszystkim szybką i spektakularną utratę wagi. Czy przynosi ona rezultaty, o których mówią jej twórcy?

  • Dieta norweska wymaga dużego samozaparcia, które w założeniu ma pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
  • Dieta norweska opiera się na różnorodnych produktach spożywczych, w tym jajkach, grejpfrutach i gotowanych warzywach. Dozwolone jest również mięso, ryby i chleb pełnoziarnisty.
  • W diecie norweskiej należy unikać alkoholu, smażonych potraw i produktów zbożowych.
  • Dieta norweska trwa 14 dni i składa się z 3 posiłków dziennie.
  • Twórcy tej diety obiecują, że można schudnąć do 10 kg w ciągu zaledwie 14 dni.
  • Większość dietetyków NIE poleca diety Oslo.
  • Dieta norweska może powodować omdlenia, nerwowość i pogorszenie stanu włosów, paznokci i cery.
  • Dieta norweska, choć uznawana za odchudzającą, nie jest długotrwała. Po jej zakończeniu wrócisz do poprzedniej wagi.

Dieta norweska: Zasady

Dieta norweska nie jest standardową dietą dla Skandynawów, pomimo nazwy. Wbrew powszechnemu przekonaniu, dieta norweska nie została opracowana przez Uniwersytet w Oslo, a przynajmniej uniwersytet temu zaprzecza.

Dieta norweska jest bardzo restrykcyjna i wymaga dużego samozaparcia. Co ciekawe, podstawą diety są grejpfruty i jajka na twardo. Inne składniki są jednak dozwolone. Dieta norweska trwa 14 dni i nie można jej przerywać. Jeśli się pomylisz, musisz zacząć od nowa. Dieta norweska składa się z trzech posiłków dziennie: śniadania, obiadu i kolacji. Zaleca się również picie od 2 do 3 litrów płynów dziennie. Najlepsza jest woda mineralna, ale można też pić słabą kawę, napary ziołowe lub herbatę.

Ważnym elementem diety norweskiej jest czasowa rezygnacja z jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Twórcy diety norweskiej ostrzegają, że osłabiony organizm może być dodatkowo nadwyrężony przez zwiększone zmęczenie, co może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Dieta norweska dopuszcza spożywanie niektórych produktów

Dieta norweska jest bardzo restrykcyjna. Uczestnicy muszą przestrzegać ścisłych zasad przez okres 2 tygodni. Obejmuje to spożywanie tylko 12 określonych produktów. Dozwolone składniki i posiłki obejmują:

  • jajka na twardo;
  • Grejpfruty i jabłka, jako dodatek do sałatek lub surówek;
  • W ostateczności można piec lub grillować gotowane mięso (wołowinę, jagnięcinę, chudego łososia i drób), ale bez dodatku tłuszczu.
  • Sałatki z warzyw liściastych
  • Sałatki z selera, marchwi, pomidorów i ogórków konserwowych
  • Gotowane warzywa bez dodatku tłuszczu (w tym szpinak, kapusta);
  • Zupa jarzynowa
  • Chleb pełnoziarnisty lub razowy
  • Woda mineralna (bez gazu);
  • Słaba kawa
  • Herbata, w tym herbata ziołowa i owocowa, bez cukru;
  • Dodatki: liście laurowe, pieprz laurowy, ziele angielskie i tymianek.

Dieta norweska: Produkty zabronione

Norweskie zasady diety uwzględniają również produkty, które nie są dozwolone w trakcie diety. Należą do nich:

  • smażone, panierowane i pieczone z dodatkiem tłuszczu mięsa, owoce morza i ryby;
  • Jajecznica, jajka sadzone lub faszerowane, jak również jajka smażone są ujęte w tej kategorii.
  • Większość owoców, z wyjątkiem grejpfrutów i jabłek
  • produkty zbożowe;
  • żywność z dodatkiem śmietany, oleju, soli lub majonezu;
  • Żywność wysoko przetworzona
  • Słodzone soki
  • Napoje gazowane
  • alkohol.

Należy zauważyć, że twórcy ostrzegają przed łączeniem węglowodanów i tłuszczów w jednym posiłku. Ma to na celu przyspieszenie procesu odchudzania i osiągnięcie szybszych rezultatów.

Dieta Oslo: Jej efekty

Dieta norweska jest chwalona przez jej twórców i zwolenników za szybkie i wyraźne rezultaty. Mówi się, że dieta norweska prowadzi do utraty wagi o 10 kg w ciągu zaledwie 14 dni, jeśli przestrzega się wszystkich zasad. Autorzy diety twierdzą, że organizm wykorzystuje tkankę tłuszczową do generowania energii między ostatnim a pierwszym posiłkiem. W rezultacie masa ciała ulega zmniejszeniu. Dieta ta rzekomo przyspiesza również metabolizm, co ma pomóc w utrzymaniu wagi po zakończeniu diety.

Przykładowy jadłospis diety norweskiej

Prawdą jest, że dieta Oslo jest prosta. Nawet zupełnie początkujący mogą przygotować poszczególne dania. Nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu na zastanawianie się nad tym, co zjeść, ponieważ opcje są ograniczone. Typowy jadłospis diety norweskiej na jeden dzień może wyglądać następująco:

  • Śniadanie: 1-2 jajka na twardo, grejpfrut i słaba kawa lub herbata ziołowa.
  • Drugie śniadanie: 1-2 jajka na twardo, szpinak gotowany z jogurtem naturalnym i herbata.
  • Obiad: gotowana wołowina z surówką z marchwi, selera, jabłka i kapusty.

Dieta norweska - przeciwwskazania.

Dieta norweska nie jest dla każdego ze względu na swoje osobliwości. Po pierwsze, powinni przestać ją jeść.

  • Kobiety w ciąży lub karmiące piersią;
  • Dzieci i młodzież
  • seniorzy;
  • Osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi
  • Osoby z chorobami nerek;
  • Osoby z chorobami układu krążenia i układu kostnego.

Skutki uboczne diety norweskiej

Większość lekarzy i dietetyków nie zaleca stosowania diety norweskiej. Najczęstsze skutki uboczne diety norweskiej to:

  • odwodnienie;
  • omdlenia;
  • nerwowość i drażliwość
  • Kruchość paznokci
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • Problemy skórne są częstym problemem.

Dieta norweska ma swój własny zestaw problemów

Nie jest tajemnicą, że restrykcyjna dieta, taka jak dieta Oslo, ma wiele wad. Co sprawia, że nie jest ona zalecana przez dużą część społeczności naukowej?

  • Monotonia: Dieta norweska ma bardzo ograniczone menu. Eliminuje wiele zdrowych pokarmów, co prowadzi do niedoborów witamin i minerałów. Ma to znaczący wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i poziom energii (wspomniana wcześniej nerwowość czy osłabienie są uzasadnione). Zbyt uboga w makroskładniki dieta może również prowadzić do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej.
  • Wbrew temu, co twierdzą zwolennicy diet, spowolnienie tempa metabolizmu nie powoduje jego zwiększenia. Podstawowe zrozumienie zasad odżywiania pozwala dostrzec, że dieta eliminująca źródło energii, jakim jest pełnowartościowa żywność, może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego. Dieta norweska spowalnia metabolizm, a nie go przyspiesza.
  • Utrata masy mięśniowej. Choć autorzy diety twierdzą, że przerwy między posiłkami pozwolą zredukować masę tłuszczową, prawda jest odwrotna. Gdy organizm jest "odcięty" od źródeł energii podczas długich przerw, będzie czerpał energię z tkanki mięśniowej, a nie tłuszczu. Tracimy mięśnie, a nie tłuszcz!
  • Efekt jojo. Ponieważ dieta jest restrykcyjna, możliwy jest powrót do starej wagi po jej zaprzestaniu. Cały wysiłek włożony w przestrzeganie diety idzie na marne.

Jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie i osiągnąć wymarzoną sylwetkę, unikaj tzw. diet cud. Catering dietetyczny może zapewnić ci zdrowe i smaczne posiłki dostosowane do twojego stylu życia. Znajdź firmę cateringową w swojej okolicy za pomocą wyszukiwarki internetowej Dietly. Przykładowe wyszukiwania obejmują:

  • catering dietetyczny Kraków;
  • catering dietetyczny Wrocław;
  • catering dietetyczny Poznań.

Dieta norweska - podsumowanie

Dieta norweska nie jest tak kompletna i zbilansowana, jak mogłoby się wydawać. Jest to bardzo monotonna i restrykcyjna dieta, której głównym celem jest szybka i znaczna redukcja masy ciała. Utrata wagi nie jest tak długotrwała, jak obiecywali jej twórcy. Efekty jo-jo są bardzo prawdopodobne. Negatywne skutki restrykcyjnej diety sprawiają również, że perspektywa utraty kilku dodatkowych kilogramów staje się mało atrakcyjna.