Ze względu na wykonywaną pracę, wiele osób często podróżuje służbowo. Niektóre osoby postrzegają częste podróże jako główną przeszkodę w realizacji swoich celów dietetycznych. Ważne jest jednak, abyśmy wszyscy wzięli pełną odpowiedzialność za nasze złe wybory żywieniowe, niezależnie od tego, jaki rodzaj pracy wykonujemy. Ważne jest, aby zastanowić się, jak możemy poprawić nasze odżywianie podczas podróży. Ważne jest, aby zastanowić się, co uniemożliwia nam spożywanie odpowiednich kalorii, gdy jesteśmy z dala od domu, jeśli chcemy schudnąć. Ważne jest znalezienie rozwiązania na nadciśnienie i zbyt wysoki cholesterol. Pozwoli nam na to połączenie częstych podróży z terapią dietetyczną.

Czym różni się odżywianie w podróży służbowej?

Ważne jest, aby zauważyć różnice między tym, co jemy w domu, a kiedy podróżujemy służbowo. Często można je przypisać do rzeczy, które mamy w domu, takich jak lodówka, kuchenka, piekarnik i blender, a także naczynia, sztućce, potrawy i pojemniki na posiłki. Często musimy zrezygnować z przygotowywania własnych posiłków, jeśli nie mamy dostępu do tych przedmiotów podczas wakacji. Wiele osób polega na pobliskich restauracjach i hotelach, w których można zjeść śniadanie. Podróże często kojarzą się z wypoczynkiem i urlopem. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nasze wybory żywieniowe będą mniej przemyślane i bardziej swobodne niż podczas pobytu w domu.

Takie postrzeganie odżywiania może być związane z dużą niekonsekwencją w podejmowaniu kroków w celu utraty wagi lub poprawy stanu zdrowia. Aby uniknąć tego problemu, ważne jest, aby na wyjazdach jeść podobne posiłki jak w domu. Często nie jest to możliwe ze względów praktycznych. W takich przypadkach warto przyjrzeć się usługom cateringu dietetycznego, wybierać odpowiednie gotowe produkty spożywcze w sklepach lub podejmować bardziej racjonalne decyzje dotyczące swoich posiłków w restauracjach.

Catering dietetyczny, podróże służbowe

W Polsce działa wiele firm, które oferują diety pudełkowe. Posiadają one również lokalizacje w mniejszych miejscowościach. Jest to świetna opcja dla podróżników, którzy przemieszczają się po kraju. Możemy jeść zdrowe posiłki i nadal dostarczać sobie odpowiednią ilość kalorii, niezależnie od tego, gdzie się znajdujemy. Jeśli mieszkamy w Warszawie i planujemy wyjazd do Wrocławia na 3 dni, możemy zamówić 1-dniową dostawę dietetycznego jedzenia z Warszawy do naszego domu. Jedzenie zjemy w drodze i w miejscu docelowym. Catering dietetyczny we Wrocławiu możemy zamówić na kolejne trzy dni, które spędzimy w innym mieście. Takie rozwiązanie zdejmie z nas kłopot związany z zakupami i gotowaniem, a także zapewni, że nasza dieta będzie zdrowa. Możemy zamówić dostawę 3 posiłków, jeśli organizujemy kolację biznesową ze współpracownikami. Wiele cateringów dietetycznych oferuje różnorodne posiłki, w tym opcje 2, 3 i 4 posiłkowe. Dzięki temu możemy na nich polegać przez cały dzień, aż do naszego zaplanowanego spotkania. Dieta pudełkowa to także opcja dla osób, które podróżują za granicę. W dniu wyjazdu możemy zamówić catering 1-dniowy. Dzięki temu nasza podróż i pobyt będą przyjemniejsze. Możemy zamówić dietę pudełkową, która pomoże nam zrelaksować się po długiej podróży powrotnej do domu. Możemy być pewni, że po powrocie do domu z długiej podróży będą czekały na nas pyszne posiłki.

Jakie są najlepsze restauracje do jedzenia w podróży służbowej?

Podczas spożywania posiłków w restauracjach w podróży, ważne jest, aby być świadomym wyborów, których dokonujesz. Najlepiej jest jeść w miejscach, które oferują zdrowe posiłki, takie jak kuchnia wegańska. Zmniejszy to pokusę jedzenia wysokokalorycznych opcji. Może być trudno zamówić zdrowe jedzenie z restauracji, które oferują opcje fast-food, pizzę, tłuste naleśniki lub szeroki wybór deserów. To świetny pomysł, aby umieścić część jedzenia w swoich własnych rękach. Dzięki temu można wybrać, ile mięsa, kaszy czy warzyw zjemy. Niebezpieczeństwo jedzenia na mieście polega na tym, że nie wiemy z czego składa się każde danie.

Może zawierać więcej tłuszczu niż nam się wydaje lub mieć wysoką zawartość sztucznych dodatków, cukru, soli i/lub soli. Ważne jest, aby wiedzieć, które dania prawdopodobnie będą miały wysoką zawartość kalorii, tłuszczu, cukru, soli i innych szkodliwych składników. Lepiej wybierać pieczone lub grillowane mięsa czy ryby niż te przyrządzane w cieście. Nasyconych kwasów tłuszczowych jest dużo w sosach na bazie śmietany, zabielanych zupach i zapiekankach makaronowych zapiekanych z grubą warstwą sera. Mogą one mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, ponieważ zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia udaru, zawału serca i miażdżycy.

Warto wybierać dania, które zawierają warzywa. Dania te mogą być podawane z sałatką, sosem warzywnym lub opierają się na roślinach strączkowych (vege burgery i kotlety, potrawki). Aby zapewnić sobie zdrową porcję warzyw, do posiłku warto zamawiać zupy. Desery wybierane do osłodzenia posiłku można ograniczyć tylko do tych, które są wykonane ze świeżych owoców.

Samodzielnie przygotowywane posiłki w podróży służbowej

Większość hoteli, hosteli i pensjonatów posiada urządzenia, które można wykorzystać do przygotowania jedzenia, takie jak czajnik czy mikrofalówka. Możemy również zaplanować posiłki bez konieczności korzystania z zaplecza kuchennego, ponieważ istnieje wiele gotowych produktów spożywczych ze zdrowymi składnikami. Dobrym pomysłem jest nie kupowanie produktów, które są zbyt ciężkie. Orzechy, płatki owsiane, suszone owoce, izolat białka. Dobrym pomysłem jest nie wiedzieć jakie przybory kuchenne znajdą się na naszym miejscu zakwaterowania. Kubek i talerz np. Plastik może przydać się do zrobienia kanapek lub owsianki. Aby zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy i błonnik pokarmowy, warto, abyś przygotowywał posiłki ze świeżych owoców i warzyw. Zwróć uwagę na chleb, który wybierasz do kanapek. Zwróć uwagę na chleb, który jest z mąki pełnoziarnistej lub ma nasiona lub inne składniki. Nie mamy możliwości gotowania wielu posiłków, ale wciąż możemy stworzyć własne menu, korzystając z prostych przepisów na śniadanie lub kolację. Oto kilka propozycji posiłków, które nie wymagają gotowania i mogą być szybko przygotowane.

Przykładowe śniadania w podróży służbowej

  • Owsianka ze świeżymi owocami (np. truskawkami, jabłkiem) lub jogurtem naturalnym
  • Kefir z orzechami włoskimi, owocami (np. banan, gruszka)
  • Bułka razowa z hummusem, rzodkiewką i rzodkiewką
  • Przygotowana sałatka ze świeżymi warzywami, serem feta
  • Bułka razowa z pomidorkami cherry i łososiem wędzonym na ciepło.
  • Napój proteinowy w butelce z migdałami bez cukru i batonikami owocowymi

Przykładowe kolacje na wyjazdy służbowe

  • Zupa krem z warzyw przygotowana z chlebem pełnoziarnistym
  • Przygotowana sałatka ze świeżych warzyw i mozzarelli
  • Bułka pełnoziarnista z tuńczykiem w sosie własnym i pomidorkami cherry.
  • Serek wiejski z pestkami dyni, pieczywem chrupkim i pomidorem
  • Przygotowana kasza bulgur, hummus i suszone pomidory.

Niebezpieczeństwa związane z wyjazdami służbowymi

Niezdrowe pokusy, takie jak słodycze podczas spotkań firmowych czy szkoleń oraz alkohol podczas wieczornych rozmów i imprez, są powszechne na wyjazdach służbowych. Dobrym pomysłem na spotkania jest stały harmonogram posiłków i unikanie podjadania. Warto zadbać o to, by kuszące potrawy nie znajdowały się w zasięgu ręki. Można na przykład usiąść dalej od stołu bufetowego. Należy pamiętać, że nadmierne spożycie alkoholu może nam przeszkodzić w osiągnięciu celu. Jest on doskonałym źródłem pustych kalorii i ułatwia sięganie po wysokokaloryczne przekąski. Najlepiej jest pić lekkie alkohole, popijać je wodą, a unikać słodzonych napojów gazowanych, takich jak coca cola, napoje gazowane, czy soki owocowe.

Co powinieneś wybrać? Podróż służbowa, dieta

Utrzymanie zdrowej diety wymaga dyscypliny, zwłaszcza gdy jesteś w częstych podróżach. Te wskazówki pomogą Ci zaplanować posiłki podczas podróży. Catering dietetyczny to świetna opcja dla tych, którzy nie mają czasu lub energii na przygotowywanie posiłków i robienie zakupów. Ten rodzaj żywienia zapewni stałą dostawę kalorii, regularne pory posiłków oraz odpowiednią ilość witamin i minerałów. W Polsce jest wiele opcji diet pudełkowych. A strefy dostaw nie obejmują tylko dużych miast, ale także obrzeża i mniejsze miejscowości. W porze lunchu i wieczorami można jeść w restauracjach, które oferują zdrowe opcje. Rośnie rynek restauracji, które oferują śniadania, co ułatwia zaplanowanie całego dnia w restauracjach. Jeśli masz czas i ochotę na gotowanie własnych posiłków, jest to świetna opcja.