Wiele osób zastanawia się, czy wprowadzenie do swojego planu odchudzania żywności o niższej kaloryczności przyniesie jakiekolwiek korzyści. Szukając odpowiedzi w internecie, można natrafić na hasła sugerujące, że te produkty light są niezdrowe. Łatwo jest poczuć się zdezorientowanym, zwłaszcza że wersje light tych produktów dopiero niedawno pojawiły się na rynku spożywczym.

Nie wszystko co "fit" jest również "light"

Należy podkreślić znaczenie nazewnictwa w obszarze żywności niskokalorycznej. Zgodnie z obowiązującymi przepisami Unii Europejskiej, produkt może być oznakowany hasłem "light" (lub jego odpowiednikiem), jeśli nie jest to inaczej zabronione przez Unię Europejską. Stwierdzenie "light" wskazuje, że produkt składa się z mniejszej ilości jednego z jego składników (np. Total, kilokalorie i sód są najważniejszymi czynnikami. Wymagane jest również wyjaśnienie, dlaczego dany produkt jest "light" (np. Wskazanie niższej wartości energetycznej względem norm ogólnych.

Nazwy "light" i "lekki" to oznaczenia "fitness", "fit", "slim", bo nie ma żadnych przepisów. Zwróć uwagę na ilość produktów, które nie są zbyt zdrowe, a na opakowaniu mają hasło "fit". Wśród tych produktów znajdziesz bogate w cukier batoniki, wysokokaloryczne musli z dodatkiem słodyczy oraz słodzone napoje energetyczne.

Jakie produkty są uznawane za "light"?

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego mówi, że każdy produkt spełniający wymagania dla etykiet "o obniżonej zawartości " może być oznakowany hasłem lub innym o podobnym znaczeniu dla konsumenta. Z Aby uznać żywność za "o obniżonej" zawartości, producent musi zapewnić, że zawiera ona co najmniej 30% mniej jednego ze składników niż produkt standardowy. Mikroelementy, czyli witaminy i minerały, muszą mieć minimum 10% różnicy. Sól (czyli sód) również musi być niższa od tej ilości. 25%, aby oznaczyć żywność "o obniżonej zawartości sodu/sodu".

Co to jest "bez kalorii"?

W oświadczeniach żywieniowych można również podać "brak wartości energetycznej". Dotyczy to produktów, które zawierają maksymalnie 4 kcal na 100 ml . Substancje słodzące można nazwać, gdy jedna porcja zawiera maksymalnie 0,4% kcal, a jej intensywność słodzenia jest równa 1 łyżeczce białego cukru. Żywność, która jest oznaczona jako "bez kalorii", "bez kalorii" lub "bez kalorii" nie będzie miała dużo energii. Możemy też wspomnieć o napojach gazowanych i słodzonych cukierkach na polskim rynku. Należy pamiętać, że czasami sposób opisywania produktów może być mylący. Niektóre sklepy sprzedają oleje do smażenia w sprayu. W 100g znajdziemy 800kcal. Oznacza to, że mają one taką samą wartość energetyczną jak zwykłe oleje. Opisywane są jako " bezkaloryczny, olej do smażenia w sprayu". Taka etykieta nie jest oświadczeniem żywieniowym i jest zgodna z prawem.

Jaka jest różnica między produktami light a zwykłymi?

Obniżenie wartości kalorycznej oznacza zazwyczaj zmniejszenie ilości tłuszczu lub cukru w produkcie. Zamiast tego następuje wzrost zawartości innego składnika - np. wody, białka. Przykładowo, 100g mleka spożywczego 0,5% będzie zawierało:

  • 39 kcal
  • 0,5 g tłuszczu
  • 3,5 g białka
  • 5,1 g węglowodanów

Porównawczo, mleko o wyższej procentowej zawartości tłuszczu (3,5%) ma nieco więcej węglowodanów i białka. 100g takiego mleka dostarczy:

  • 64 kcal
  • 3,5g tłuszczu
  • 3,3 g białka
  • 4,8 g węglowodanów

Mleko odtłuszczone ma zazwyczaj nieco wyższą zawartość wody. Obniżona zawartość tłuszczu może powodować subtelne zmiany w odbiorze sensorycznym. Wynika to z faktu, że tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku i pomaga utrzymać bardziej kremową konsystencję.

Po wprowadzeniu produktów light na rynki spożywcze przeprowadzono badania naukowe. Wyniki miały być wskazówką dla producentów. W jednym z badań porównano organoleptyczne postrzeganie serów o standardowym składzie z postrzeganiem serów o niskiej zawartości tłuszczu. Stwierdzono, że percepcje były znacząco różne. Wersja o niższej kaloryczności była opisywana jako mniej atrakcyjna pod względem smakowym, o zbyt lepkiej konsystencji i o nienaturalnym kolorze. W celu poprawy smaku produktów odtłuszczonych zastosowano wiele różnych technik i specjalnych substancji. Aby zachować teksturę oryginalnego produktu, czasami stosuje się tłuszcze zastępcze, takie jak mimetyki tłuszczu na bazie węglowodanów (celuloza i maltodekstryna), które ze względu na swoją zdolność do wchłaniania wody, a także zdolność do tworzenia żeli, pomagają stworzyć teksturę zbliżoną do produktów o wyższej zawartości tłuszczu.

Photo by Ihsan Rami Azouagh at UnsplashSometimes

Aby zagęścić teksturę, można dodać inne substancje. Niektóre jogurty mogą zawierać mleko w proszku i/lub białka mleka. Choć praktyka ta jest uznawana za szkodliwą dla zdrowia, warto zadać sobie pytanie, czy mleko w proszku lub jego białka są czymś, czego powinniśmy się obawiać. Jogurt naturalny jest dopuszczalny, jeśli nie mamy alergii lub ciężkiej nietolerancji laktozy na białka mleka.

Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne stwierdza, że umiarkowane spożycie pokarmów zawierających zamienniki tłuszczu jest bezpieczne i korzystne w utrzymaniu zdrowego spożycia kalorii.

Produkty o obniżonej zawartości cukru są natomiast słodzone słodzikami niskokalorycznymi (jak np. ksylitol), lub zero kalorycznymi (jak np. Erytrol). Niektóre słodziki mają nieco inny smak niż biały cukier. Dla niektórych może to być wyczuwalne. Pamiętajmy, że dozwolone w Polsce słodziki są bezpieczne dla zdrowia. Możemy je stosować w szczególności, jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej i mamy ochotę na słodkie rzeczy.

Produkty z wadami "lekkie"

Opcje niskoenergetyczne mają jedną poważną wadę: etykieta "light" nie wyróżnia konkretnej grupy produktów. W ich cieniu mogą pozostać pokarmy, które są naturalnie niskokaloryczne , o niskiej zawartości cukru i niskiej zawartości tłuszczu. Zachęty do redukcji wagi z batonikami, napojami gazowanymi i ciastkami light mogą być czasem bardziej zachęcające niż świeże owoce, warzywa, orzechy, pełnoziarniste pieczywo i płatki owsiane. Możemy też chętniej spożywać produkt o niższej kaloryczności niż standardowy, co może prowadzić do wzrostu energii lub jeszcze większej ilości kalorii. Ważne jest, aby trzymać się zasady, że produkty "light" powinny być spożywane w takich samych ilościach jak te standardowe. Pozwoli nam to czerpać prawdziwe korzyści z niskokalorycznych wyborów, a także umożliwi nam zjedzenie niektórych ulubionych potraw, które w przypadku zjedzenia tradycyjnej wersji byłyby prawdziwą bombą energetyczną. bomba energetyczna!

Czy w diecie chodzi tylko o to, żeby być light?

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie nie zależy od ilości spożywanych kalorii. Często wystarczy zdrowa dieta o odpowiedniej energii. Jednak nasza waga nie jest jedynym wyznacznikiem naszego zdrowia. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na coś więcej niż tylko to, ile jemy. Musimy zastanowić się nad tym, co jemy i jak często je spożywamy. Jakie produkty wybieramy i jak często je spożywamy. Ważne jest, aby zadbać o to, aby Twoje odżywianie było zróżnicowane. Dzięki temu unikniesz niedoborów żywieniowych. Monotonia i uzależnienie od produktów niskokalorycznych może prowadzić do niezaspokojenia naszych potrzeb żywieniowych, m.in. na białko, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Produkty light nie powinny stanowić wyłącznej podstawy naszej diety. Powinny być dodatkiem do naszych posiłków. W naszym menu powinny znaleźć się świeże, nieprzetworzone produkty, które są dla nas dobre. Nie wierzmy, że niskokaloryczne opcje sprawią, że będziemy zdrowsi. Musimy pamiętać o wielu innych aspektach żywienia, a nie tylko o liczbie kalorii.

W tym artykule omawiamy, dlaczego makroskładniki i kilokalorie nie są jedynymi czynnikami, które określają zdrową dietę. Czym jest IIFYM?

Jak dokonywać zdrowych wyborów dzięki niskokalorycznym opcjom

Jednym z pomysłów, który zasługuje na uwagę, jest włączenie do diety niskotłuszczowych zamienników (np. twarogu, mleka, rodzaju mięsa), a następnie włączenie zaoszczędzonych gramów tłuszczu do posiłku w jak najzdrowszej formie - np. oliwy z oliwek, orzechów czy nasion. Dzięki temu zmniejszymy spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, które są związane z wyższym ryzykiem chorób układu krążenia. Zwiększymy również spożycie jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także źródeł magnezu (w przypadku nasion, orzechów i zbóż).

Słodzone desery i napoje mogą być dobrym pomysłem jako okazjonalna przekąska dla utrzymania zdrowej diety. Zalecane są również dla osób chorych na cukrzycę. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje słodziki dla tej grupy.

W tym artykule omawiamy, czy słodziki można spożywać, gdy występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej, takie jak cukrzyca czy insulinooporność.