Tęsknicie za zdrowym deserem? U nas znajdziesz ciemną czekoladę, orzechy i śliwki, mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, które dostarczą Ci dużo więcej składników odżywczych. Batony a'la Snickers to świetna propozycja dla tych, którzy mają ochotę na zdrowy deser, który nie wymaga pieczenia. Dla miłośników ciasta kruchego pokrytego powidłami i rogalików ze śliwkami galette mamy propozycję dla tych, którzy uwielbiają świeżość owoców w deserach.

Fit batony a'la Snickers - Przepis na zdrowy deser bez pieczenia

Przepis na 8 batonów. W 1 batonie: 210 kcal, 5 g białka, 12 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 2,5 g błonnika.

Fit batony a'la Snickers - składniki na fit deser.

  • 1 filiżanka suszonych daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • Można dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego.
  • Można użyć pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej.
  • Szczypta soli
  • 1/3 szklanki prażonych, ale nie solonych orzeszków ziemnych
  • 100 g ciemnej czekolady.

Fit batony a'la Snickers - sposób przygotowania

  1. Daktyle umieścić w misce. Dodaj do miski ciepłą wodę. Odstawić na 15-30 min. Odcedź wodę i przelej ją do szklanki.
  2. Połącz miękkie, wilgotne daktyle z masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym. Dodaj sól. Na tym etapie możesz dodać niewielką ilość wody z moczenia daktyli.
  3. Przełóż 1/4 szklanki masy daktylowej do osobnej miski. Wymieszaj z mąką. Rozłóż masę na papierze do pieczenia i równomiernie rozprowadź tak, aby powstała warstwa o grubości około 0,5 cm.
  4. Umieść pozostałą mieszankę daktyli równomiernie na tej warstwie. Na wierzch dodać orzeszki ziemne.
  5. Tak przygotowaną masę wstawić do zamrażarki na 1-1,5 h.
  6. Polewę można przygotować pod koniec gotowania. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, a następnie zdjąć z palnika.
  7. Podzielić masę na 8 batonów i zanurzyć je w roztopionej czekoladzie. Umieścić batoniki zanurzone w czekoladzie w lodówce do zastygnięcia.

Fit batony a'la Snickers to pyszny deser, który zawiera również sporo cynku i magnezu. Taki deser świetnie nadaje się na drugie śniadanie z owocami lub jako przekąska podczas górskiej wycieczki. Połączenie orzechów, daktyli i czekolady to najlepszy sposób na Fit Batony a'la Snickers.

Chrupiące rogaliki z dżemem - przepis na zdrowy deser

Przepis na 17 kruchych rogalików wypełnionych dżemem. W 1 rogaliku: 130 kcal, 2,5 g białka, 5,5 g tłuszczu, 19 g węglowodanów, 1,4 g błonnika

Chrupiące rogaliki z dżemem - składniki na zdrowy deser.

  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Typ 500: 150g mąki pszennej
  • 1 jajko,
  • 6 łyżek ciepłego mleka
  • 100g masła
  • 25g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki ksylitolu,
  • Można dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego.
  • 200g dżemu owocowego bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kruche rogaliki z dżemem - sposób przygotowania.

  1. Wymieszaj ze sobą mleko, cukier i drożdże. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Wymieszaj mąkę i drobno posiekane masło.
  3. Do mąki dodać jajka. Wymieszać masę z ekstraktem, zaczynem drożdżowym i ksylitolem.
  4. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Wymieszać dżem i mąkę ziemniaczaną.
  6. Z ciasta zrobić cienki wałek i wykroić równe kawałki o wymiarach 4x4 cm. Na środek nałożyć dżem (około 1 łyżeczki na kwadrat) i rozwałkować na rogaliki.
  7. Piecz rogaliki przez około 10-15 minut na papierze do pieczenia w temperaturze 200°C.

Te chrupiące rogaliki to świetny deser lub słodka przekąska. Croissanty mają wysoką zawartość błonnika i magnezu ze względu na zawartość pełnoziarnistej mąki pszennej. Po upieczeniu mogą być przechowywane przez kilka dni bez konieczności chłodzenia.

Pełnoziarnista galette ze śliwkami, przepis na zdrowy deser

Przepis na 8 porcji: 300 kcal, 6 gramów białka, 16 gramów tłuszczu, 30g węglowodanów, 6g błonnika

Pełnoziarniste galette ze śliwkami - składniki do wykonania pysznego deseru

Ciasto:

  • 1 do 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 100g masła, prosto z lodówki
  • Dodaj szczyptę soli, cynamon i kilka kropel ekstraktu waniliowego.
  • Do posmarowania brzegów potrzebne jest 1 żółtko.

Pasta czekoladowa i pasta z orzechów włoskich:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 białko jajka

Farsz śliwkowy:

  • 500g śliwek
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • Na wierzchu wypieku posypać 1 łyżeczką posiekanych migdałów.

Galette ze śliwkami i pełnymi ziarnami - sposób przygotowania.

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz żółtka i uformuj kulę. Umieść ją w lodówce na 30 minut.
  2. Połącz wszystkie składniki, aby uzyskać pastę.
  3. Posiekaj migdały i pokrój śliwki na małe kawałki.
  4. Ciasto rozwałkować i rozsmarować w środku masę. Ułożyć śliwki w takim układzie, aby wychodziły ok. 3 cm odstępu między brzegami ciasta. Owoce posypać ksylitolem.
  5. Przykryj brzegi śliwkami i posmaruj żółtkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.

Galette ze śliwkami jest łatwe do wykonania i bardzo uniwersalne. Można ją wykorzystać jako drugie śniadanie, deser lub świąteczne ciasto. Nie ma w niej cukru ani białej mąki, więc jest świetną propozycją dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, a nie tylko kalorycznie.