Czy pyszne sałatki mogą być sycące? Chcieliśmy przekonać Was, że warzywa mogą być sycące i nie powodować uczucia głodu. W naszych propozycjach znalazły się niskokaloryczne warzywa, a także węglowodany złożone, takie jak kasza quinoa bulgur i ryż basmati, słodkie ziemniaki, ciecierzyca. Użyliśmy awokado, oliwy z oliwek i migdałów, aby dodać cenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe. Różnorodność składników w każdej sałatce może nas zaskoczyć swoim smakiem i urozmaicić nasze codzienne menu. To doskonały pomysł na szybki lunch, czy kolację. Bo te pyszne sałatki można przygotować o każdej porze dnia. Wyjątkowy smak całego dania można urozmaicić stosując aromatyczne przyprawy, świeży czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wypróbuj nasze zdrowe sałatki z propozycjami zbóż, jeśli szukasz odkryć nowe smaki lub zainspirować się do jedzenia większej ilości warzyw.

W tym artykule omawiamy, jak można wykorzystać pełnoziarniste zboża, aby urozmaicić swoją dietę. - Kilka słów o węglowodanach złożonych i dodatkach do posiłków skrobiowych.

Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i awokado

Jedna porcja tego przepisu

500 kcal, 30g białka, 24g tłuszczu, 36g węglowodanów, 11g błonnika.

  • 40g kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem)
  • 100g piersi z kurczaka
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 kawałka awokado
  • 50g gotowanych brokułów
  • 2 rzodkiewki
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 garść rukoli
  • Przyprawy do kurczaka: sól i pieprz, oregano, słodka papryka
  • Do sałatki można dodać sól, pieprz, czosnek zielony i granulowany.
  1. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować kaszę.
  2. Wymieszaj przyprawy z kurczakiem i usmaż go lub upiecz na oliwie.
  3. Pokrój awokado i rzodkiewki w plasterki. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
  4. Ugotowaną kaszę posypać na dno miski. Na wierzch dodać awokado, warzywa i pokrojonego kurczaka. Całość ubrać 1 łyżką oliwy z oliwek + dodatki do sałatki.

Tabbouleh z dodatkiem pietruszki i pomidorów

Jedna porcja z tego przepisu

400 kcal 1 porcja: 10 g białka; 17 g tłuszczu; 43 g węglowodanów; 11 g błonnika

  • 60 g kaszy bulgur (waga przed upieczeniem)
  • 3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  1. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować kaszę.
  2. Pokrój paprykę i cebulę na małe kawałki.
  3. Wymieszać olej z sokiem z cytryny i musztardą, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Połącz wszystkie składniki.

Kolorowa sałatka z kaszą bulgur i groszkiem

Przepis na 2 porcje

250 kcal, 8,5g białka, 6g tłuszczu, 34g węglowodanów, 9,5g błonnika w 1 porcji

  • 100g kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100g gotowanej mieszanki marchwi i grochu
  • 1 ogórek (około 50g)
  • 4 łyżeczki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
  1. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować kaszę.
  2. Wymieszaj oliwę z oliwek, pietruszkę, sok z limonki i przyprawy.
  3. Drobno posiekać ogórek i paprykę, wymieszać z marchewką, groszkiem, ugotowaną kaszą manną i dressingiem z oliwy.

Sałatka z ciecierzycą i batatami, z dodatkiem quinoa

2 porcje

400 kcal, 13g białka, 14g tłuszczu, 47g węglowodanów, 12g błonnika

  • 150 g batatów
  • 1/2 kawałka awokado
  • 150g ciecierzycy z solanki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200g pomidorków koktajlowych (około 10 sztuk)
  • 2 torebki świeżego szpinaku
  • 60g quinoa (waga przed pieczeniem)
  • Przyprawy do ciecierzycy to papryka słodka i papryka ostra oraz sól i czosnek granulowany
  • Przyprawy do batatów zawierają sól, rozmaryn i granulowany czosnek
  • sok z limonki
  1. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować quinoa.
  2. Posiekaj bataty i odsącz marynatę.
  3. Rozłóż ciecierzycę i bataty na papierze do pieczenia. Dodać przyprawy i skropić olejem rzepakowym. Piec przez 20-30 minut lub do momentu, gdy bataty i ciecierzyca staną się miękkie i chrupiące. Lepiej jest upiec ciecierzycę osobno, aby uzyskać większą chrupkość.
  4. Awokado pokroić w plasterki, a pomidorki przekroić na pół.
  5. W misce połącz quinoa, warzywa i awokado. Całość skropić sokiem z limonki.

Inne ciekawe przepisy z wykorzystaniem bardzo prozdrowotnych roślin strączkowych znajdziesz również tutaj: Pomysłowe dania z wykorzystaniem roślin strączkowych - przepisy

Sałatka ryżowa z ciecierzycą, brokułami i migdałami w miodowym dressingu

Jedna porcja tego przepisu

500 kcal, 15g białka, 27,5g tłuszczu, 42g węglowodanów, 9g błonnika.

  • 30 g ryżu basmati (waga przed ugotowaniem)
  • 50 g ciecierzycy w zalewie
  • 1 łyżka migdałów (ok. 15g)
  • 100g gotowanych brokułów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Sól i pieprz
  1. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować ryż.
  2. Wymieszaj oliwę z oliwek, rozgnieciony ząbek czosnku, miód i przyprawy z masłem orzechowym.
  3. W misce wymieszać ciecierzycę z dressingiem z oliwy.