Czy pyszne sałatki mogą być sycące? Chcieliśmy przekonać Was, że warzywa mogą być sycące i nie powodować uczucia głodu. W naszych propozycjach znalazły się niskokaloryczne warzywa, a także węglowodany złożone, takie jak kasza quinoa bulgur i ryż basmati, słodkie ziemniaki, ciecierzyca. Użyliśmy awokado, oliwy z oliwek i migdałów, aby dodać cenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe. Różnorodność składników w każdej sałatce może nas zaskoczyć swoim smakiem i urozmaicić nasze codzienne menu. To doskonały pomysł na szybki lunch, czy kolację. Bo te pyszne sałatki można przygotować o każdej porze dnia. Wyjątkowy smak całego dania można urozmaicić stosując aromatyczne przyprawy, świeży czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wypróbuj nasze zdrowe sałatki z propozycjami zbóż, jeśli szukasz odkryć nowe smaki lub zainspirować się do jedzenia większej ilości warzyw.
W tym artykule omawiamy, jak można wykorzystać pełnoziarniste zboża, aby urozmaicić swoją dietę. - Kilka słów o węglowodanach złożonych i dodatkach do posiłków skrobiowych.
Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i awokado
Jedna porcja tego przepisu
500 kcal, 30g białka, 24g tłuszczu, 36g węglowodanów, 11g błonnika.
- 40g kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem)
- 100g piersi z kurczaka
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 kawałka awokado
- 50g gotowanych brokułów
- 2 rzodkiewki
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 garść rukoli
- Przyprawy do kurczaka: sól i pieprz, oregano, słodka papryka
- Do sałatki można dodać sól, pieprz, czosnek zielony i granulowany.
- Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować kaszę.
- Wymieszaj przyprawy z kurczakiem i usmaż go lub upiecz na oliwie.
- Pokrój awokado i rzodkiewki w plasterki. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
- Ugotowaną kaszę posypać na dno miski. Na wierzch dodać awokado, warzywa i pokrojonego kurczaka. Całość ubrać 1 łyżką oliwy z oliwek + dodatki do sałatki.
Tabbouleh z dodatkiem pietruszki i pomidorów
Jedna porcja z tego przepisu
400 kcal 1 porcja: 10 g białka; 17 g tłuszczu; 43 g węglowodanów; 11 g błonnika
- 60 g kaszy bulgur (waga przed upieczeniem)
- 3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz
- Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować kaszę.
- Pokrój paprykę i cebulę na małe kawałki.
- Wymieszać olej z sokiem z cytryny i musztardą, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Połącz wszystkie składniki.
Kolorowa sałatka z kaszą bulgur i groszkiem
Przepis na 2 porcje
250 kcal, 8,5g białka, 6g tłuszczu, 34g węglowodanów, 9,5g błonnika w 1 porcji
- 100g kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem)
- 1/2 czerwonej papryki
- 100g gotowanej mieszanki marchwi i grochu
- 1 ogórek (około 50g)
- 4 łyżeczki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
- Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować kaszę.
- Wymieszaj oliwę z oliwek, pietruszkę, sok z limonki i przyprawy.
- Drobno posiekać ogórek i paprykę, wymieszać z marchewką, groszkiem, ugotowaną kaszą manną i dressingiem z oliwy.
Sałatka z ciecierzycą i batatami, z dodatkiem quinoa
2 porcje
400 kcal, 13g białka, 14g tłuszczu, 47g węglowodanów, 12g błonnika
- 150 g batatów
- 1/2 kawałka awokado
- 150g ciecierzycy z solanki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 200g pomidorków koktajlowych (około 10 sztuk)
- 2 torebki świeżego szpinaku
- 60g quinoa (waga przed pieczeniem)
- Przyprawy do ciecierzycy to papryka słodka i papryka ostra oraz sól i czosnek granulowany
- Przyprawy do batatów zawierają sól, rozmaryn i granulowany czosnek
- sok z limonki
- Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować quinoa.
- Posiekaj bataty i odsącz marynatę.
- Rozłóż ciecierzycę i bataty na papierze do pieczenia. Dodać przyprawy i skropić olejem rzepakowym. Piec przez 20-30 minut lub do momentu, gdy bataty i ciecierzyca staną się miękkie i chrupiące. Lepiej jest upiec ciecierzycę osobno, aby uzyskać większą chrupkość.
- Awokado pokroić w plasterki, a pomidorki przekroić na pół.
- W misce połącz quinoa, warzywa i awokado. Całość skropić sokiem z limonki.
Inne ciekawe przepisy z wykorzystaniem bardzo prozdrowotnych roślin strączkowych znajdziesz również tutaj: Pomysłowe dania z wykorzystaniem roślin strączkowych - przepisy
Sałatka ryżowa z ciecierzycą, brokułami i migdałami w miodowym dressingu
Jedna porcja tego przepisu
500 kcal, 15g białka, 27,5g tłuszczu, 42g węglowodanów, 9g błonnika.
- 30 g ryżu basmati (waga przed ugotowaniem)
- 50 g ciecierzycy w zalewie
- 1 łyżka migdałów (ok. 15g)
- 100g gotowanych brokułów
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- Sól i pieprz
- Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby ugotować ryż.
- Wymieszaj oliwę z oliwek, rozgnieciony ząbek czosnku, miód i przyprawy z masłem orzechowym.
- W misce wymieszać ciecierzycę z dressingiem z oliwy.