Wiemy, że ta metoda gotowania cieszy się popularnością, ponieważ jest zdrowa, szybka i smaczna. Postawiliśmy sobie za cel stworzenie przepisów, które spełniają te kryteria. Kanapki z pyszną pastą, kulki mocy na przekąski do pracy oraz orzeźwiająca, aromatyczna kasza do zjedzenia na lunch. W kuchni Dietly przygotowaliśmy trzy posiłki: śniadanie, obiad i przekąskę. Zapewni to 1300kcal, w tym 20% białka i 35% tłuszczu oraz 45% węglowodanów. Dietę tę można dostosować do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego, dodając obiad, podwieczorek i kolację.

Przepisy te są również świetnym rozwiązaniem dla cateringów dietetycznych. Można je wykorzystać jako menu na weekendy, uzupełnienie dni treningowych lub na dni, kiedy nie chce się zamawiać śniadania i robić go samemu.

Instrukcje wykonania tych przepisów znajdziecie w naszym filmie:

Kulki mocy to gratka dla miłośników słodkości. Są niezwykle pyszne i mają wysoką zawartość składników odżywczych. Przepis na pastę z tuńczyka zawiera zielone jabłko. Polecamy, abyście spróbowali. Jabłko nadaje paście wyjątkową konsystencję i orzeźwiający smak. Greckie Kaszotto jest jednak po prostu pyszne i bardzo łatwe. Ten lekki, a zarazem bogaty w warzywa obiad to świetny pomysł. Sprawdza się również w najbardziej upalne dni. Jeśli spodobał Wam się nasz przepis, dajcie znać w komentarzach czy był udany! ??? ?

Pasta z tuńczyka, zielonego jabłka z chlebem i pomidorem

390 kcal, 21 gramów białka, 12,5 gramów tłuszczu, 44,5g węglowodanów, 9,5g błonnika w 1 porcji

Dodatki na 1 porcję:

  • 3 kromki chleba żytniego
  • 1 pomidor
  • szczypta szczypiorku

Składniki na 4 porcje pasty:

  • 3 jajka
  • 170g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka majonezu (30g)
  • Połowa zielonego jabłka
  • Sól i pieprz

Ugotuj jajko, aż będzie na twardo. Po ugotowaniu jajka, podgrzej trochę zimnej wody w dużym garnku. Po ugotowaniu odcedź je, a następnie dodaj zimną wodę, aby zakończyć proces gotowania. Jajko powinno być obrane i pokrojone w kostkę. Do wody włożyć tuńczyka. Doprawić solą i majonezem.

Takie kanapki napełnią cię na długo. Mają dużą zawartość błonnika pokarmowego, który może pomóc w zmniejszeniu apetytu. Jeśli po jakimś czasie czujemy głód, czas na drugie śniadanie. Przepis poniżej.

Śliwkowe powerballs podane z gruszką- przepis

  •  
  •  

Jedna porcja zawiera 330 kcal, 6 g białka, 16 gramów tłuszczu, 35 gramów węglowodanów, 7,5 gramów błonnika.

Dodatki na 1 porcję:

  • 1 gruszka

Kulki mocy - 5 por cji ( około 2 kulki na porcję):

  • 60 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 30 g orzechów włoskich
  • 55g płatków owsianych (5,5 łyżki).
  • 80 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • Kilka kropel ekstraktu z wanilii

Zblendować orzechy i płatki owsiane. Namoczone śliwki dodaj do blendera wraz z częścią wody z moczenia. Dodaj łyżkę kakao i szczyptę cynamonu, a następnie dodaj szczyptę ekstraktu waniliowego. Zmiksuj wszystkie składniki razem i uformuj potężne kulki.
Na każdą porcję kulek mocy zaleca się 1 gruszkę.

Te kulki mocy są rewelacyjnym źródłem magnezu. Pisaliśmy o nich tutaj: Najlepsze źródła magnezu - 30 najbogatszych produktów oraz przepis na zrobienie koktajlu magnezowego

Kaszotto inspirowane smakami Grecji

Po zjedzeniu kulek mocy czas na wytrawny posiłek, który jest kolorowy i pyszny. To danie jest świetne na lato, ponieważ ma dużo świeżej pietruszki, świeżego ogórka i soku z cytryny.

590 kcal, 24,5g białka, 25g tłuszczu, 56g węglowodanów, 13,5g błonnika w 1 porcji

1 Porcja:

  • 80g kaszy bulgur (waga po ugotowaniu)
  • 0,5 ogórka świeżego
  • 1/4 cebuli
  • 0,5 żółtej papryki (około 70% g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 g czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki (lub nawet więcej)
  • 1 świeży pomidor
  • 70 g sera Feta
  • 1 łyżka 1 łyżka soku z cytryny

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodajemy na patelnię paprykę i cebulę i smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy kaszę manną i podsmażamy warzywa. Na koniec dolewamy szklankę wody. Ogórek jest teraz gotowy do obrania. Kontynuuj obieranie, aż uzyskasz długie wstążki. W misce wymieszaj ogórek z 1 łyżką soku z cytryny, solą i pietruszką. Pozwól mu się marynować przez kilka minut.